20 жовтня у Природничо-гуманітарному коледжі відбулися «Закарпатські вечорниці»,  присвячені 160-й річниці з дня народження Івана Франка. Здавна існувала у нашого народу чудова традиція – вечорниці. Віддаючи шану минулому, беручи усе найкраще у наше сьогодення, ми на вечорницях відроджуємо усе найдорожче, що є у народу: його мову, пісню, історію.

Урочистий захід організували і провели викладачі української мови та літератури Андрусь Мар’яна Володимирівна та Гординська Аліна Аурелівна. Допомогли їм у цьому студенти та викладачі коледжу, без яких вечорниці не зазвучали б так весело та гучно.

Для всіх учасників дійства був запроваджений обов’язковий дрес-код: вишивані сорочки, хустки, віночки … На гостей чекала стилізована світлиця з покуттям, автентичними предметами побуту, а затишне блимання лампадок і свічок створювали у приміщенні особливу атмосферу.

Коли зійшла перша зірочка, розпочалися наші вечорниці з молитви, яку виконала наймолодша учасниця заходу Андрусь Олександра.

Звісно, жодні вечорниці не обходяться без народних пісень. Їх у нашого народу сила-силенна. Всім присутнім надовго запам’ятається неперевершене виконання фольклорних шедеврів Мирославою Копинець – виконавицею народних пісень, лауреатом Всеукраїнського фестивалю сучасної пісні та популярної музики «Червона рута-2013», учасницею телешоу «Голос країни». Не менше вразили усіх присутніх своїм вокалом студентки коледжу: Тетяна та Оксана  Іваниш, Антоніна Пишка , Тетяна Цюбик, Вікторія Дацьо, Мар’яна та Дарина Керити.  Глибоко вразило усіх душевне виконання  Голінкою Яною пісні «Човен», створеної на слова І.Франка.

Багато теплих слів про українські традиції та закарпатські вечорниці пролунало від ще однієї шанованої гості –  відомої поетеси, члена Спілки письменників Закарпаття  Христини Керити, яка подарувала всім присутнім свою поезію.

Пізнавальну та цікаву інформацію про життя і творчість І.Франка донесли до всіх викладачі коледжу Пащук Г.Я. та Іваниш О.Л.

Шаленою енергетикою та позитивним настроєм зарядили гостей свята колоритні персонажі: «радванська» циганка (у виконанні викладача ЧеревкоІ.І.) та гонець від гетьмана (Папп К.С.).

Під час заходу лунало могутнє слово Великого Каменяра у виконанні студентів Чепки Євгена-Олексія, Плескача Андрія, Жидик Антоніни, Шугай Аліни, Тюк Еріки, Кепич Вероніки та Гусар Лідії і викладачів коледжу Черевко І.І. та Лукавської А.В.

Жодні вечорниці не обходяться без казок та приповідок. Товтин Юлія, донька викладача коледжу Данько-Товтин Л.Я., цікаво розповіла всім присутнім казку «Фарбований лис», створену І.Франком.

Потішили глядачів і студентки Лошак Галина та Тюк Еріка, які підготували  інсценізацію уривку драми Івана Франка «Украдене щастя».

Гумористична сценка Чопської Феньки (у виконанні студентки Лабецької Мар’яни)  розсмішила всіх до сліз.

Відбувся на вечорницях і справжній іспит для вправних господинь на «майстерність»: ліпили вареники, вишивали хрестиком, відповідали на питання з галузі етнографії, краєзнавства, і, звісно, франкознавства. Все це відбувалося у пісенному супроводі.

Наприкінці заходу імпровізовані господар з господинею (викладачі Папп К.С. і Гординська А.А.) виконали жартівливу побутову сценку і запросили до столу всіх присутніх. Щедро накритий стіл вразив різноманітністю закарпатських смаколиків: варениками, голубцями, пампухами, пиріжками, млинцями з сиром та варенням, смачними дерунами зі сметанкою, маковими завиванцями, токаном зі шкварками, салом із цибулею, ковбасками та пікницями, фруктовими компотами та узваром.

До організації проведення вечорниць усі віднеслися з цілковитою серйозністю, запросили професійного оператора та фотографа Боця Олександра Івановича та Боць Лілію Олександрівну.

Основною метою, яку переслідували організатори вечорниць, було відтворити і популяризувати традиції українського народу та творчості Івана Франка, розповісти про значення кожного дійства, залучивши до цього молодь, давши їй можливість брати у цьому активну участь.

Висловлюємо особливу подяку дирекції коледжу, гостям за підготовку та проведення вечорниць.

Дякуємо всім учасникам за активну участь у популяризації традицій, українського слова, рідної пісні. Віримо, що з такими людьми Україна має майбутнє.

Відео:







Фото:

Air Jordan 1 GS