10-11 травня 2019 року в приміщенні Національного технічного університету «Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського» проходив національний дебатний турнір з політичних реформ серед учнів старших класів українських шкіл  та студентів вищих навчальних закладів. Турнір об’єднав 25 міст і їх найкращих дебатерів.

Студенти Природничо-гуманітарного коледжу ДВНЗ «Ужгородський національний університет» Заяць Романна та Приставський Орест дебатували за форматом Британського парламенту, де виступають одночасно 4 команди по 2 людей.

У перший день відбулася дискусія «Політичні реформи в Україні: всі «За» і «Проти» за участі заступника Міністра освіти і науки України Греби Романа Володимировича, народного депутата Віктора Чумака, директора Центру демократії та верховенства права, співголови Ради РПР Тараса Шевченка, голови ГО «Інтегрідіті ЮА» Юлії Зальцберг та Ian T.Woodward представника Національного Демократичного Інституту.

Перед дебатерами виступали запрошені спікери. Проблемні питання, які обговорювалися:

1) на що мають йти гроші партій;

2) виборчий кодекс в Україні: всі «за» та «проти»;

3) Британські парламентські дебати;

4) наскільки антикорупційна реформа в Україні залежить від молоді?

Другий день був днем відбіркових турів та фіналу. Суддями заключної гри були: Андрій Тетерук, народний депутат України; Андрій Куликов, телеведучий, голова правління Громадського радіо; Марина Сингаївська, заступниця гендиректора Українського національного інформаційного агентства «Укрінформ»; Олена Рижко, письменниця, експертка підліткового читання, докторка наук із соціальних комунікацій; Олександра та Віталій Гліжинські, Інститут «Республіка».

За результатами проведеного жеребкування між командами наші студенти отримали роль опозиції, а саме члена опозиції та секретаря опозиції.

Тематика дебатувань:

І тур – Ця палата має врегулювати витрати політичних партій, які фінансуються з державного бюджету.

ІІ тур – Ця палата має забезпечити механізм активної участі молодих громадян для забезпечення подолання корупції в Україні.

ІІІ тур – Ця палата має забезпечити відповідальність виборних осіб за невиконання передвиборчих обіцянок.

Студенти Природничо-гуманітарного коледжу Заяць Романна та Приставський Орест увійшли в п’ятірку команд, які взяли участь у відбіркових турах. Переможці та учасники були вражені заходом та отримали подарунки.

Проект «Активна Громада: право вибору» впроваджується за підтримки Національного Демократичного Інституту (NDI) за фінансової підтримки американського народу, наданої через Агентство США з міжнародного розвитку (USAID) та за консультаційної підтримки проекту «Підтримка організацій-лідерів у протидії корупції в Україні «Взаємодія!».

Nike