18 жовтня, у Європейський день боротьби з торгівлею людьми, представництво Міжнародної організації з міграції (МОМ) в Україні розпочинає нову інформаційну кампанію «ПРИДИВИСЬ» із метою запобігання торгівлі людьми та популяризації правил безпеки під час міграції. Вона спонукає поміркувати над ризиками експлуатації людини людиною та розгледіти, до чого можуть призвести на перший погляд привабливі пропозиції роботи чи житла. Окрім Києва, створену в рамках кампанії експозицію «ПРИДИВИСЬ» розміщено у приміщеннях залізничних та автовокзалів, торгових центрів, на центральних площах міст тощо у 20 областях України. Не є винятком також місто Ужгород.

Для проведення експозиції в Ужгороді використана локація «залізничний вокзал». І недарма, адже «рабство» ХХІ століття розпочинається саме з вокзалів і має пряме відношення до подорожей та міграції. Гостями  експозиції були, звісно ж, студенти Природничо-гуманітарного фахового коледжу, а також викладачі Світлана Петрівна Качур та  Віталій Васильович Сідун. Наші «коледжани» виявили великий інтерес до проекту, так як експозиція створена на основі реальних історій вербування та втягнення у ситуації торгівлі людьми та їх експлуатації. Студенти коледжу уважно слухали виступи модератора, спікерів від представництва МОМ в Україні, від міської влади, а також від Департаментів соціального захисту та  міграційної поліції. І, як результат, пообіцяли своїм батькам та педагогам бути дуже уважними та перебірливими у спілкуванні з незнайомими людьми, а також у відношенні до тих чи інших пропозицій з боку останніх.

Важко переоцінити роль подібних заходів у житті громадянського суспільства. Особливо корисними є подібні проекти для молоді та юнацтва, бо, в силу вікових особливостей, у людей цієї категорії ще не сформований стійкий світогляд, – тож їх легко ввести в оману. Заступник директора з навчально-виховної роботи Катерина Володимирівна Сілантьєва-Папп дуже добре усвідомлює відповідальність за ввірену їй студентську молодь, тому постійно залучає студентів коледжу до подібних заходів. Адже немає нічого ціннішого за волю. Через призму сучасності пригадуються слова Лесі Українки: «Вільна людина ніколи не зламає чужої волі». Хай наші прийдешні покоління завжди живуть у мирі та злагоді і ніколи не забувають про ціну нашої свободи!