З жахливою подією, що сталася в долі нашого народу 24 лютого 2022 року, у лексикологічному просторі українського суспільства з’явилось багато нових слів, словосполучень та фразеологізмів, один з яких – «внутрішньо переміщена особа». То хто ж вона, та «особа»? Відповідь, начебто, на поверхні, але.., чи до кінця ми розуміємо особливість внутрішнього світу цих людей?.. Тим більше, що вони наші дорогі співвітчизники. Чи приділили ми їм достатньо уваги?.. Щоб дати відповідь на вищеназвані питання, необхідно, для початку, з’ясувати лексичне значення розглядуваного нами поняття.

Внутрішньо переміщеною особою є громадянин України, іноземець або особа без громадянства, яка перебуває на території України на законних підставах та має право на постійне проживання в Україні. Це людина, яку змусили обставини екзистенційного характеру залишити або покинути своє місце проживання з метою уникнення негативних наслідків збройного конфлікту, тимчасової окупації, повсюдних проявів насильства, порушень прав людини та надзвичайних ситуацій природного чи техногенного характеру.

Варто зауважити, що на сьогоднішній день Закарпаття – найбільш безпечний для проживання регіон в Україні. Саме тому нам необхідно з достоїнством скласти іспит на людяність та патріотизм. Війна нікого не залишила осторонь своїх жахів. Не можна бути щасливим, коли є нещасними та знедоленими твої співвітчизники. Саме екзистенційні обставини (як би це абсурдно не звучало) змушують нас проходити перевірку на духовність, моральність, милосердя і просто на порядність. Закарпатці це дуже добре усвідомлюють. Так, Природничо-гуманітарний фаховий коледж в особі директора Володимира Войтеховича Росохи радо надав прихисток у гуртожитку закладу освіти внутрішньо переміщеним особам, нашим співвітчизникам зі Сходу та Півдня країни, що приїхали в наш край із зони бойових дій. В свою чергу, громадська організація «НЕЄМІЯ» в особі нашої краянки Тетяни Мигалівни Мачабелі, яка діє на підставі Статуту та чинного законодавства України, виказала бажання стати благодійником у відношенні до внутрішньо переміщених осіб, що проживають у гуртожитку коледжу. І, в результаті співпраці керівника закладу освіти та організації-благодійника, з метою затишку та приємного місцезнаходження нашим співгромадянам надані для користування багато предметів побутової техніки багатьох найменувань (пральні машини, мікрохвильові печі, електрочайники, фени та ін.). Однак, працівники та студенти коледжу дуже добре розуміють, що людина у складних життєвих обставинах ще потребує моральної підтримки, яка реалізується через спілкування та, за можливістю, через спільне дозвілля. Тож, продовжуймо творити добро, хай навіть по краплях, і нам воздасться.

Автор допису Оксана Іванівна Белені