Поки живе мова – житиме й народ, як і національність …

От чому мова завжди має таку велику вагу в національному рухові,

от чому ставлять її на перше почесне місце серед головних наших питань

 (І. Огієнко‎).

9 листопада 2020 року українська громадськість святкує  День писемності та мови.

Щиро вітаємо усіх працівників, викладачів та студентів Природничо-гуманітарного фахового коледжу ДВНЗ «УжНУ» з нагоди одного з найвизначніших днів для кожного українця – Дня української писемності та мови.

Бажаємо, щоб Рідне Слово було для нас духовним джерелом життя і оберегом. Не з примусу, а лише за покликом власного сумління та гідності плекаймо у душі любов до нашої солов'їної  мови.

День української писемності та мови був встановлений Указом Президента України Леоніда Кучми в 1997 році на честь українського літописця преподобного Нестора – послідовника творців слов'янської писемності Кирила і Мефодія.

Нестор був письменником-агіографом, основоположником давньоруської історіографії, першим істориком Київської Русі, мислителем, вченим, а також ченцем Києво-Печерського монастиря. Дослідники сходяться на думці, що саме з преподобного Нестора-літописця і починається письмова українська мова.

Багато відомих людей зверталися до теми і значення української мови.

Так, Олесь Гончар свого часу сказав: «Українська мова –  це наш дух, наша душа, наша пісня».

І до сьогодні ці слова актуальні. Адже мова є душею нації, її генетичним кодом, адже у її глибинах народилося культурне надбання, яким може пишатися український народ. Наша рідна мова загартована історією і відточена творчістю талановитих письменників України.

Наше ставлення до рідної мови показує нашу національну усвідомленість та формує ставлення світової спільноти до нас, саме як до українців. Саме від нас залежить, якою Україну побачить світ. Зберігати і розвивати рідну мову – означає  бути незалежними, гідними представниками свого народу, пишатися Батьківщиною і з гордістю говорити українською мовою.

Кожного року до Дня української писемності та мови українців запрошують до участі у мовному флеш-мобі, а саме: написати традиційний диктант національної єдності.

 

9 листопада 2020 року о 9.00 Природничо-гуманітарний фаховий коледж ДВНЗ «УжНУ» запрошує усіх охочих приєднатися до цієї традиційної всеукраїнської мовної акції та написати диктант разом.

Роботи прийматимуть онлайн та офлайн. Паперового листа потрібно надіслати за адресою: м. Київ, вул. Хрещатик, 26, 01001. Важливо, щоб гриф дати надсилання був не пізніше ніж 10 листопада. Онлайн свою роботу можна надіслати на скриньку rd@ukr.radio

 

Для зручності організатори підготували електронну форму для отримання робіт, щоб можна було надіслати диктант за допомогою будь-якого гаджета. Її оприлюднять на сайті ukr.radio 9 листопада.

Трансляція відбудеться:

 

радіо —UA: Українське радіо,UA: Радіо Культура;

телебачення —UA: ПЕРШИЙ, UA: КУЛЬТУРА, регіональне суспільне телебачення;

інтернет —ютуб-канал та фейсбук-сторінка UA: Українське радіо.