Розум та доброта – це два крила, на яких тримається людство. А чи не втратило сьогодні свою цінність добро.., особливо у таких його проявах, як благодійність, доброчинність?... Чи є поряд із нами люди, які потребують допомоги? Звісно ж є. Від педагогів та керівництва закладів освіти щоденно, щогодини потребують допомоги наші учні, студенти у вивченні нової теми, у розумінні багатьох життєвих питань, у становленні на шлях дорослого життя. А виходячи з того, що ми живемо в умовах війни, допомоги найбільше потребують наші янголи-охоронці, солдати ЗСУ.

Саме у студентські роки завдяки педагогам закладів освіти формуються

у молоді риси та цінності загальнолюдської моралі, пріоритетними для якої

є такі поняття, як благодійність та доброчинність. І тут головним для всіх учасників навчально-виховного процесу є питання недопущення того, щоб широкий зміст цих прекрасних слів звівся до поняття «дрібна милостиня». Педагоги Природничо-гуманітарного фахового коледжу на чолі з керівником закладу освіти Володимиром Войтеховичем Росохою роблять все для того, щоб моральний аспект благодійності, до якої постійно долучаються викладачі та студенти, не втратив свого значення. А тому, куратори та викладачі коледжу формують у студентів такі риси характеру, як доброта, милосердя, співчуття і звісно ж, патріотичні почуття у найкращих традиціях історії нашого народу. Адже знання, що не доповнені високою мораллю, нічого не варті. Тож не дозвольмо нашим душам збайдужіти під тягарем складних перипетій історії сучасності та війни, яку нам нав’язали чужинці. Звертаймось частіше до нашої емоційно-чуттєвої стихії, особливо, під час спілкування з нашими студентами та воїнами-захисниками.

 

Кажімо більше ніжних слів

Знайомим, друзям і коханим.

Нехай комусь тепліше стане

Від зливи наших почуттів.

Нехай тих слів солодкий мед

Якогось воїна загоїть рану…

М. О. Володарська

 

Влучніше і не скажеш…

Студенти нашого коледжу постійно беруть активну участь у благодійних зборах коштів для потреб ЗСУ, організовуючи благодійні ярмарки. Тому і в розрізі останнього часу, отримавши чергове прохання від наших захисників про допомогу у придбанні автомобіля, наші коледжани не залишились осторонь. Машина потрібна для одного з військових підрозділів ЗСУ. Ця ініціатива також стала важливим внеском для підтримки батька студента ІV курсу, який зараз захищає життя українців, наше право на ідентичність та кордони нашої держави. Кошти були переказані на рахунок підрозділу та використані для купівлі авто, яке життєво необхідне нашим військовим з метою виконання бойових завдань.

…І знову звернемось до питання морального аспекту благодійності. У розмові з військовими на питання: «Що надихає вас на героїзм під час захисту кожного сантиметра української землі?» наші захисники відповідають приблизно так: «Віра в нас українського народу. А ще підтримка воїнів різними верствами  українського суспільства». Після таких слів хочеться ще більше допомагати нашим Воїнам Світла. Воістину черговий раз переконуємось, що українська благодійність – то велика сила,

в ній особлива мудрість нашого народу. І це не про гроші, а перш за все про усвідомлення себе частинкою великої та нескореної нації. Викладачі та куратори коледжу за підтримки керівництва закладу освіти у своїй педагогічній діяльності зробили все для того, щоб наші студенти усвідомлювали, що найвища посада у світі – це посада громадянина, гідного своєї країни. Тому благодійність та доброчинність для коледжан є звичною справою. Ми вирішили постійно підтримувати наших захисників, і не тільки матеріально, а й листами та малюнками. Не вистачає слів (хоча українська мова дуже багата), щоб висловити велику вдячність нашим захисникам. Бережіть себе, наші мужні побратими, Воїни Світла і Добра. Слава Україні! Слава ЗСУ!

Автор допису:  Оксана Белені