У навчальному процесі теорія і практика мають бути нерозривні. У світі туризму пізнання нового і незвіданого просто неможливо без подорожей і екскурсій.

16.09.2023 р. студенти 1 курсу спеціальності «Туризм» під керівництвом Кочана В.М. (викладач туристичних дисциплін, інструктор зі спортивного туризму ІІІ-ї категорії) вирушили в свою першу туристично-краєзнавчу подорож з тематичною екскурсією «Природні ресурси регіону та їх використання в туризмі». Мета подорожі передбачала еколого-просвітницьке виховання та особливості раціонального використання природно-ресурсного потенціалу в туризмі. Особливе значення це має для формування компетентностей з туристичного краєзнавства, екологічного туризму, туристичних і рекреаційних ресурсів Закарпаття.

Першим туристичним об’єктом подорожі для студентів стало Державне підприємство «Ужгородський лісгосп», який є одним з найстаріших в Закарпатті. Він був організований угорським урядом ще на початку ХІХ століття, для управління державними лісами. На території держлісгоспу працювало багато відомих угорських, а згодом чеських, словацьких та українських лісівників, які сприяли вирощуванню високопродуктивних лісових фітоценозів.

В ході екскурсії студенти відвідали лісовий еколого-натуралістичний центр «Арборетум», пройшли єдиною в Україні навчально-пізнавальною стежкою «Живі сторінки Червоної книги», відвідали музей «Гірські породи і мінерали Карпат», колибу-музей історії та екології краю, де кожен з об’єктів був охарактеризований з позиції пріоритетності і можливостей розвитку різних видів туризму.

Важливістю таких подорожей є безумовна зацікавленість своєю обраною професією, оскільки вже на початку екскурсії вони на власні очі побачили, яке важливе значення в подорожі відіграє екскурсовод.

Проведений захід в черговий раз підтверджує думку про доцільність проведення практичних занять за межами навчального закладу задля розширення світогляду та професійного зростання.