У навчальному процесі теорія і практика мають бути нерозривні. У світі туризму пізнання нового і незвіданого просто неможливо без подорожей і екскурсій.

08.10.2023 р. студенти 1 курсу спеціальності «Туризм» під керівництвом куратора й викладача туристичних дисциплін Кочана В.М. вирушили в чергову туристично-краєзнавчу подорож по Ужанській долині з тематичною екскурсією «Історико-культурні ресурси регіону та їх використання в туризмі. Замкова архітектура. Невицький замок – історія та сучасність».

Мета подорожі передбачала ознайомлення з пам’яткою архітектури національного значення (№ 194) – Невицьким замком та особливостями історико-архітектурної спадщини в туризмі. Студенти дізналися про історію однієї з найстаріших споруд Закарпаття яка після руйнації в 1644 році не перебудовувалась i не пристосовувалась під жодні інші цілі і таким чином замок дійшов до нас практично в первинному вигляді цілісним архітектурним ансамблем XV – середини XVII ст. Замок має міжнародне значення й унікальність в усій Україні за своєю еліптичною конструкцією й багато в чому нагадує замки далекої Ірландії. Поряд з історичною довідкою студенти поринули у світ народних переказів і легенд, адже кожен замок має свою історію, свої легенди, своїх привидів і Невицький замок не є виключенням.

Участь у таких заходах сприяє формуванню професійної підготовки студентів, виховує основи активного й здорового способу життя, позитивного й широкого світосприйняття. Історико-культурна складова освітнього процесу формує не тільки фахову підготовку, але й про всебічний гармонійний розвиток особистості здобувачів фахової передвищої освіти, їхню громадянську позицію і патріотизм, тобто виконання світоглядних завдань системи освіти. Особливе значення це має для формування компетентностей з туристичного краєзнавства, туристичних і рекреаційних ресурсів Закарпаття, організації туризму.

Василь Кочан, к. філос. н.,

викладач туристичних дисциплін