Найбільш динамічним та просторово осяжним у бурхливому розвитку туризму виступає спортивний туризм. Практичні заняття з видів рухової активності мають важливе прикладне значення: знання організації та проведення спортивно-туристичних та туристсько-краєзнавчих заходів часто застосовуються при виконанні професійних обов’язків.

Педагогічний колектив коледжу завжди розглядає фізичне виховання та збереження здоров’я підростаючого покоління як невід’ємну складову частину всебічного гармонійного розвитку студента. Вважаючи здоров’я визначальним фактором успішного навчання, педагоги постійно шукають шляхи його поліпшення.

Для реалізації запланованих заходів в рамках співробітництва між Природничо-гуманітарним фаховим коледжем ДВНЗ «УжНУ» та Центром туризму Закарпатського обласного палацу дитячої та юнацької творчості «ПАДІЮН» 28.09.2023 р. на території гірськолижного витягу «Термачув» (урочище Термачув, смт. Великий Березний) було організовано та проведено день рухової активності за програмою спортивно-оздоровчого туризму задля вдосконалення своєї туристичної професійної майстерності.

Організатор заходу Кочан В.М. (к. філос. н., викладач туристичних дисциплін коледжу) ознайомив студентів з масовими видами спортивного туризму, теоретичними основами вмінь і навичок необхідних для роботи у сфері рекреаційно-спортивного та оздоровчого туризму, що слугує практично орієнтованим заняттям з освітнього компонента навчальних дисциплін «Спортивний туризм», «Організація і методика спортивної туристичної роботи», «Організація туристично-краєзнавчої роботи», «Туристичні і рекреаційні ресурси Закарпаття», а також поглиблення професійної практичної підготовки. Теоретичне та практичні заняття проведено з метою набуття спеціальних компетентностей – здатність застосовувати знання у практичних ситуаціях; здатність використовувати спортивні споруди, спеціальне обладнання та інвентар та забезпечення практико-орієнтованого навчання здобувачів фахової передвищої освіти за спеціальністю «Туризм».

Майстер-клас з основ спортивного туризму для студентів провели фахівці-практики Кочан Василь Михайлович (член Закарпатської обласної Федерації спортивного туризму, інструктор зі спортивного туризму ІІІ-ї категорії, викладач туристичних дисциплін коледжу), Кононенко Ольга Володимирівна (КМСУ, керівник туристичних гуртків за напрямами – туристичне краєзнавство, скаути-туристи, гірські рятівники), Самсонов Олександр Сергійович (член Закарпатської обласної Федерації спортивного орієнтування, керівник туристичних гуртків за напрямами – скаути-туристи, велотуризм, гірські рятівники).

Програма майстер-класу включала в себе чотири етапи: похила навісна переправа через яр з річкою, переправа по паралельних мотузках через яр з річкою, «маятник», розкладання намету. Окремим етапом був спуск по гірськолижній трасі на гірських трициклах.

Ціль заходу – оволодіння професійним досвідом в галузі оздоровчого та спортивного туризму, що передбачало організацію та проведення різних форм туристичної роботи, фахове спрямування практичних навичок та вмінь щодо туристичної роботи, користування туристичним спорядженням, вдосконалення техніки подолання різних природних перешкод, розвиток морально-вольових якостей.

Кочан В.М., к. філос. н.

викладач туристичних дисциплін коледжу