З нагоди святкування 153-ї річниці від Дня народження видатної української мисткині Лесі Українки в Природничо-гуманітарному фаховому коледжі відбувся надзвичайно пізнавальний та емоційно насичений  захід, який майстерно підготували викладачі-філологи. Врочистості відбулися в святково прибраній аудиторі, затишна атмосфера особливості та небуденності витала в повітрі, налаштовуючи усіх присутніх на свято музики, поезії й любові.

Полум’яним словом про нашу славетну українську жінку розпочала заняття викладач української мови та літератури Марія Віталіївна Якубишин, яка торкала серця усіх: студентів, викладачів, керівників коледжу. Промовистими поетичними рядками геніальної Українки наповнилася навчальна аудиторія й відчуття наближеності до мистецтва, вічности і всеохоплюючого натхнення вирувало в повітрі, окрилювало всіх учасників заходу.

Із вітальною промовою звернувся до присутніх директор коледжу Володимир Войтехович Росоха, який наголосив на важливості цієї знаменної дати та привітав із минувшим Днем української жінки представниць кращої половини людства. Зауважимо, що без підтримки та присутності очільника навчального закладу не обходиться майже жоден святковий захід, організований ЦК «Гуманітарного циклу загальноосвітніх дисциплін».

Далі на усіх чекала насичена інформаційна довідка: студенти та студентки групи «Право»-13 вразили слухачів якісно змонтованим відеорядом, де кожен представник групи озвучував маловідомі факти про життя Лариси Косач, її захоплення та здібності, особливості характеру геніальної українки та родинні цінності сім’ї Драгоманових-Косачів. Також цікавою та креативною була мультиплікаційна версія про Лесю Українку: «Мавка, фемінізм і 200 гривень» із серії «Книга-мандрівка. Україна», яку написала та озвучила письменниця, вокалістка гурту QARPA – Ірена Карпа. У відео, яке тривало усього якихось 3 хвилини, Мавка голосом Ірени розказала присутнім історію не стражденної й прикутої до ліжка Лариси Петрівни (цей образ довгий період часу нав’язували українцям ненависники нашого народу), а інтелектуалки, феміністки та неймовірно вишуканої, хоча й скромної, жінки, що жила насичено-активне життя. У підсумку студенти дійшли висновку, що Леся Українка – це не лише письменниця, перекладачка, культурна діячка та фольклористка, а ще й сердечна подруга, закохана бунтарка, елегантна модниця та потужна євроінтеграторка. Адже, як слушно зауважила Оксана Забужко: «Леся Українка була, є і залишається нашим «паспортом на європейськість».

Зворушливо звучали й твори поетеси, озвучені студентами груп «Право»: Кешкентій Ксенія, Фізел  Ґабрієла, Грига Каріна, Кампов Анна. Разом із ними хвилювалися й викладачі, що готували їх до поетичних читань: Мар’яна Володимирівна Андрусь, Аліна Аурелівна Гординська, Інна Федорівна Шаркань та Марія Віталіївна Якубишин. Із авторською поезією «В пориві вітру зграя журавлів» виступив студент другого курсу спеціальності «Будівництво та цивільна інженерія» Титичко Іван, який добірними метафорами, глибокою філософією людських взаємин створив алюзію до непростих стосунків подружжя Климентія Квітки та Лариси Косач. Кожен юний декламатор отримав подарунок-сувенір за свою майстерність та активну участь у заході: заздалегідь підготовані пам’ятні закладки із портретом незламної дочки Прометея.

На шанувальників творчості авторки феєричної «Лісової пісні» чекали й інші несподіванки та сюрпризи. Студентка групи ПР-13 Цоклан Крістіна виконала неймовірно зворушливу пісню на слова Лесі Українки «Хотіла б я піснею стати». Талановита дівчина схвилювала усіх своїми вокальними здібностями, харизмою, «полинула співом дзвінким», наповнивши навчальну аудиторію відчуттям легкості, прозорості та мрійливості.

Любов – це не про згадку раз у році. Любов – це коли хтось щоденно торкає струни душі, коли «на крилах пісень» несе ту любов у світ, даруючи людям. І найкращою популяризацією поетичних творів класиків є сучасне аранжування, яке створюють популярні музичні виконавці, коли ці вічно значимі віршовані рядки скарбниці нашої літератури у прямому сенсі звучать на устах українців. Багатьом відома пісня на слова Лесі Україки «Хотіла б я тебе, мов плющ, обняти» на музику Андрія Хливнюка –  фронтмена, лідера музичного гурту «Бумбокс» - зазвучала у виконанні Івана Титичка. Під наставництвом викладача Аліни Аурелівни Гординської було представлено до пісні й відеоряд-ілюстрацію, що нагадав присутнім «лесезнавцям» трагічне кохання Великої Українки до Сергія Мержинського.

На завершення заходу Марія Віталіївна Якубишин запропонувала студентам спробувати свої сили на звання найкращого знавця творчості Лесі Українки на платформі Кахут у формі квізу. Про результати інтелектуального змагання учасники дізнаються вже на наступному занятті з української літератури.

Викладачі-філологи щиро вдячні усім, хто знайшов можливість долучитися до літературного заходу попри будь-які перешкоди. Особливу вдячність висловлюємо т.в.о. заступника  директора з виховної роботи Світлані Петрівні Качур, яка і на цей раз долучилася до проведення заняття та подбала про наочний та ілюстративний матеріал. Щира дяка й ініціативним студентам, які не перестають дивувати своїми талантами та креативністю. Та, попри все, низький уклін та вічна шана нашій геніальній Лесі, яка крізь віки й століття залишатиметься незмінним брендом усього українського.