У середу, п’ятого квітня,  в ужгородському історико-культурному центрі «Совине гніздо» відбувся дебатний молодіжний турнір «Активна громада: право вибору». Не залишилася байдужими до заходу і студенти Природничо-гуманітарного коледжу Ужгородського національного університету.

Турнір організовано за ініціативи Інституту "Республіка" у партнерстві із Закарпатською обласною організацією "Союз юристів України", Молодіжною радою Ужгородської міської ради, ГО «Об’єднання самопоміч", Координаційною радою молодих юристів при Головному територіальному управлінні юстиції у Закарпатській області, Ресурсним центром зі сталого розвитку УжНУ, Ужгородською міською радою та юридичним факультетом УжНУ за підтримки Національного Демократичного Інституту Міжнародних Відносин.

Оцінювало дебатерів поважне журі: заступник міського голови Олександр Білак, директор Ужгородського місцевого центру з надання безоплатної вторинної допомоги Михайло Давиденко, доцент кафедри політології Надія Попадюк, головний архітектор міста Олег Боршовський, директор ПАТ «Ужгородський Турбогаз» Михайло Качур, начальник управління правового забезпечення Ужгородської міської ради Олена Жулінська, головний спеціаліст Головного територіального управління юстиції у Закарпатській області Владислав Товтин, заступник декана юридичного факультету УжНУ Марія Менджул, доцент кафедри міжнародних студій та суспільної комунікації, директор Центру сталого розвитку УжНУ Анна Мелеганич, секретар міської міжвідомчої координаційно-методичної ради з питань правової освіти населення Діана Гомза, начальник управління економіки Закарпатської ОДА Денис Ман та депутат Ужгородської міської ради Олеся Афанасьєва.

Загалом у турнірі взяло участь вісім команд, сім з яких становили команди з різних факультетів вишу. Боролися за перемогу студенти філологічного, географічного, хімічного, юридичного факультетів та їх колеги з факультетів історії та міжнародних відносин, суспільних наук та інформаційних технологій. До дебатів також долучилися студенти Природничо-гуманітарного коледжу УжНУ та представники громадських організацій міста.

Студентка Природничо-гуманітарного коледжу Заяць Романна розповіла, що вперше взяла участь у подібному заході, однак впевнена, що це був тільки початок, а саме цей захід стане платформою подальшого успіху в подібних заходах та в цілому у її навчальній, фаховій діяльності.

Інша учасниця, студентка Природничо-гуманітарного коледжу Артьомова Анастасія, ствердила, «що отримала зовсім новий досвід у своїй навчальній діяльності, у зв’язку з чим у майбутньому планує постійно брати участь у подібних змаганнях. Однак, незважаючи на те що часу на підготовку було обмаль, все рівно удалось шляхом імпровізації максимально ефективно та гідно виступити на змаганнях.»

Дебатний турнір відбувався за британською системою. Спочатку методом жеребкування обрали тему та розділи на спікерів від команд «Влади» та команди «Опозиції». Однак проведення дебатів дещо відрізнялося від минулорічних, адже нині команди складалися із чотирьох  учасників, хоча й оцінювалися окремо. Теза для перших дебатних ігор -  «Влада вважає, що молодь має балотуватися у депутати місцевих рад».

Члени журі оцінювали учасників за певними критеріями: зокрема, чіткість викладення позиції, аргументованість, ораторські здібності та дотримання регламенту. Також судді неодноразово наголошували, що звертають увагу на важливий елемент виступу кожного гравця – аргументований висновок.

По завершенні дебатів відбулося нагородження переможців. У підсумку загального голосування команди здобули два третіх, одне друге та одне перше місця. Так, третє місце між собою розділили команди «Estuans ex Prospero» та «Молода ініціатива», на другому команда факультету суспільних наук «Чітка позиція» та її учасники Святослав Марголич та Дар’я Жмаченко. Вдала гра команди запам’яталася суддям, і тому учасниці команди  Дар’ї Жмаченко  депутат обласної ради Денис Ман запропонував стати його помічницею. Перше місце здобули хлопці з команди «Мажоритарщики», студенти юридичного факультету Павло Величко та Василь Дьордь.

До слова, Артьомова Анастасія, студентка коледжу, під час цього заходу отримала від Союзу юристів України свідоцтво і значок «Кращий студент-юрист», а вручила нагороду керівник управління правового забезпечення Ужгородської міської ради Олена Жулінська.

Адміністрація коледжу приєднується до привітань та бажає дівчатам Заяць Романні та Артьомовій Анастасії подальшого успіху та самовдосконалення у своїй буденній навчальній роботі та ораторській майстерності.

17795709_758266841002693_5782002902880332995_n 17796283_758267944335916_5970567564510001277_n DSCN4233 IMG_20170406_0001Nike