Напередодні дня юриста в рамках роботи Кіноклубу «Альтернатива» з медіа-просвіти DOCUDAYS UA, в Природничо-гуманітарному фаховому коледжі відбувся показ та подальше обговорення документальної стрічки «Лізо, ходи додому!» режисерки Оксани Бурої.

У фільмі показана історія маленької Лізи, яка росте в родині, де матір постійно пиячить і не знаходить часу для батьківської турботи, уважного спілкування з дитиною. Саме тому Ліза часто тікає з дому, щоб серед природи відновити втрачену душевну рівновагу.

Фільм викликав жваву дискусію та не залишив байдужим нікого. Майже всі учасники поділилися своїми враженнями від ситуації, показаної у стрічці та своїм ставленням до домашнього насильства у сім'ї.

Одразу після перегляду, старший викладач Лариса Володимирівна Юричка, запропонувала глядачам пройти невеликий тест, а саме, позначити, які види насильства вони помітили у фільмі: економічне, психологічне, сексуальне та фізичне. Декілька глядачів позначили всі чотири види насильства попри те, що у фільмі не показується прямих сцен фізичного насильства, по контексту та реакції дівчинки зрозуміло, що такі випадки були.

Також під час обговорення фільму студенти відмітили, що порушена низка прав дитини та не задоволені елементарні потреби: на відпочинок, на сон, на доступ до їжі.

Окрім того, глядачі разом із модератором обговорили шляхи вирішення проблеми домашнього насильства, а саме підвищення рівня обізнаності щодо форм, наслідків насилля; надання допомоги і захисту особам, які постраждали від домашнього насилля, належне розслідування випадків домашнього насилля, тощо.

На останок, всі присутні погодились, що держава повинна спрямовувати основну увагу на профілактику і недопущення випадків домашнього насилля.