Згідно із планом роботи відділу соціально-психологічсної служби ДВНЗ «УжНУ» на 2019-2020 навчальний рік, із студентами перших курсів Природничо-гуманітарного коледжу ДВНЗ 20 вересня 2019 року були проведені профілактичні бесіди на тему «Що таке булінг? Його види і ознаки. Як з ним боротися?».

Провідний фахівець відділу соціально-психологічної служби Кулакова Світлана Вікторівна розповіла студентам, що булінг – це  агресивна поведінка дітей одне до одного, яка має на меті, принизити, залякати і часто супроводжується фізичним насиллям.

Відтак Світлана Вікторівна перейшла до видів булінгу. Розповіла, що    розрізняють фізичний, психологічний, економічний і сексуальний булінг. Перший проявляється у вигляді ударів, побиття, щипання. Психологічний - найпоширеніший. Діти насміхаються над жертвою, вигадують образливі клички, поширюють різні чутки, іноді перестають спілкуватися з нею. Економічний булінг - коли в дитини крадуть гроші, ґаджети чи речі. Сексуальне насильство проявляться, коли дитину використовують задля задоволення сексуальних потреб.

За якими ознаками можна запідозрити у дитині жертву булінгу?

Загалом половина дітей, жертв цькування, не розповідають про це. Вони відчувають свою беззахисність і пригніченість перед кривдником. Такі діти мають пригнічений вигляд, поводять себе замкнуто, у них проявляєть агресія до дорослих і однолітків.  Може погіршитися здоров'я. Часті психосоматичні прояви у вигляді респіраторних захворювань.

Які наслідки цькування як для жертв, так і для булерів?

Булінг впливає на психіку всіх учасників. Він може стати першим кроком до соціальної ізоляції. У жертв виникає занижена самооцінка, замкнутість, небажання спілкуватися з іншими, з'являються різні страхи, побоювання, постійна тривожність, що з часом призводить до розладів особистості. У  агресорів-булерів, вже у дорослому віці, може виникати почуття провини. Серед булерів чимало тих, хто пов'язує своє життя із криміналом. Насильницькі й авторитарні методи поведінки стають нормою. Булер проявляє це у ставленні до дітей, дружини. Звідси з'являється так зване домашнє насильство.
Студентам було повідомлено про  неприпустимість булінгу у студентських групах, про методи роботи соціально-психологічної служби щодо допомоги людям, котрі зазнали цькування та надана контактна інформація щодо звернень по допомогу у відділ соціально-психологічної служби ЗВО. 2020 Dior x cheap nike hyperfuse 2010 blue edition black Low For Sale CN8608-002