10 жовтня 2018 року у м. Ужгород у рамках  міжрегіонального марафону «Роль громадян у політичних реформах України» відбулася інтелектуальна сесія за форматом світового кафе, в якій взяли участь  і наші студенти та викладачі коледжу (к.ю.н. Тернущак М.М., к.ю.н.   Лейба Є.В.).

 «Світове кафе» (The World Café) – це дуже простий процес взаємодії, спрямований на широкий обмін думками, ідеями й досвідом. Учасники сідають за кавові столики, розмовляють і після закінчення певного часу переходять до інших столиків, до інших тем.

Такі раунди обговорень створюють живу «мережу» обміну думками й розширюють та поглиблюють колективні знання. Метафоричне ототожнення всього світу з кафе підкреслює важливість мережі словесного обміну й особистих взаємин, які створюють умови для пізнання, але часто залишаються невидимими. Цей метод заснований на припущенні того, що учасники вже мають мудрість і уявлення для розв'язання навіть найважчих завдань. Він дає змогу одержувати й використовувати глибокі знання про сутність речей.

 Участь у цьому заході виявила неабиякі здібності наших студентів – юристів, глибокі знання та вміння генерувати нові ідеї. Така форма роботи дуже продуктивна і її варто спробувати імплементувати в навчально-виховний процес у коледжі.

Для чого використовується?

-                Для пробудження й виявлення колективного інтелекту, який перевершує будь-яку окрему теорію або інтелект будь-якого окремого учасника процесу (обмін знаннями);

-                для дослідження учасниками питань, що мають важливе значення;

-                для знаходження розв'язків;

-               для створення можливостей виявлення нових оригінальних ідей;

-                для стимулювання осмисленої взаємодії між виступаючими й аудиторією;

-                для стимулювання активності учасників;

-                для обміну досвідом (кейси) і думками

 

Як зробити процес ефективним

 

До початку сесії:

Визначте мету: для чого організується «кафе», які параметри важливі для досягнення цілей «кафе».

Питання: ставте відкриті запитання (передбачається розгорнута відповідь, а не лише «так/ні»); гарне запитання дає шанс виявити нові ідеї й можливості

 

Під час сесії:

Поясніть мету й технологію «світового кафе». Попросіть 4-6 осіб сісти навколо кавового столика й створіть невимушену дружню атмосферу (макс. 5 хвилин)

За кожним столиком сидить фасилітатор нове питання, що пропонує нове питання, кейс або проблему, пов'язану з курсом. Одночасно інші учасники за сусідніми столиками також займаються дослідженням подібного питання.

Учасники й «хазяїн» столика обговорюють питання й записують усі основні ідеї безпосередньо на столі, покритому аркушем фліпчарта. У цілому цей процес більшою мірою схожий на робочу сесію, а не на презентацію (15-30 хвилин).

Після першого раунду обговорення учасники переходять до іншого стола («посланці ідей»). Хазяїн стола коротко інформує їх про ідеї, запропоновані в ході попереднього раунду обговорень. Відновлена бесіда збагачується ідеями, темами й питаннями, порушеними в ході попередніх обговорень із іншими учасниками.

Цей процес повторюється кілька разів –зазвичай три раунди, і ідеї та погляди починають поєднуватися, а колективні знання – зростати. ( 2-3 рази по 15-30 хвилин)

Отже, зважаючи на сучасні тенденції розвитку молоді викладачі повинні використовувати нові підходи до аналізу та закріплення матеріалу, що вміло і робиться викладачами коледжу. Nike Air Force 1 Shadow Pale Ivory/Celestial Gold-Tropical Twist