Цього року 25 листопада Україна відзначає 90-ті роковини Голодомору 1932-1933 років. Удруге пам’ятні дні відбуваються під час повномасштабної війни. Щороку в четверту суботу листопада вшановують пам’ять жертв Голодомору 1932-1933 та штучно створених голодоморів 1921-1923 й 1946-1947 років.

З нагоди відзначення пам’ятної для українського народу дати, в Природничо-гуманітарному фаховому коледжі викладач історії  Ходанич М.М. провела для студентів першого курсу заняття на тему: « Прости нас, пам’яте, прости!» Студенти переглянули відеоспогади очевидців цих страшних подій, архівні матеріали того часу, які тривалий  період не оприлюднювались.

Звертаючись до студентів, Мар’яна Михайлівна закликала всіх зберегти пам’ять про трагічні сторінки історії нашої держави для майбутніх поколінь.

«Україна у своїй історії пережила багато трагічних сторінок. Однією із найтрагічніших та найтяжчих із них став Голодомор, який тричі вчинив комуністичний режим. Мільйони безневинних українців були замордовані голодом та померли страшною смертю. Радянська влада намагалась знищити нас як націю. Заборонити все українське – мову, культуру, традиції, стерти українську ідентичність. На жаль, історія повторюється. росія вкотре здійснює геноцид проти українців. Нинішня російська агресія спрямована  на знищення нашої держави. Але ми ніколи  не підкоримося російським окупантам. Їм не вдасться зруйнувати наш дух. Ми обов’язково вистоїмо та переможемо» – сказала Мар’яна Михайлівна.

Наш найсвятіший обов’язок сьогодні – зберегти пам’ять про всіх, хто не дожив, недолюбив, пам’ять про живих і ненароджених. Ніхто не має права про це забути.

Студенти також підготували інформацію про ті далекі, але пам’ятні  трагічні сторінки історії України та вшанували пам’ять жертв Голодоморів хвилиною мовчання.