4 -го жовтня 2022 року у стінах Природничо-гуманітарного фахового коледжу  ДВНЗ "УжНУ" викладач української мови та літератури Гординська Аліна Аурелівна провела змістовний та щемливий навчально-виховний захід про випробування українців - еміграцію крізь призму української літератури різних періодів під назвою "Під чужим небом…" для студентів груп ПР -21,22 та БО-21, які наразі вивчають цей період відповідно до чинної програми.

Філологиня розпочала заняття рядками з віршів неперевершеної поетеси Ліни Костенко, запаливши серця студентства особливим трепетом та увагою до неповторного всесвіту творчості письменників-емігрантів, використовуючи інноваційні технології, мультимедійні засоби та силу українського слова...

Варто відзначити, що студенти  групи БО - 21 та ПР -21  підготували інформативні доповіді  про  еміграційні хвилі, їх значення, хронологічні межі та представників – митців, визначили значення слів «еміграція», «імміграція».

Аліна Аурелівна  відкрила неповторний світ поетичного слова представників "празької школи поетів", а саме: Євгена  Маланюка, Олени Теліги, Олександра Олеся, Олега Ольжича. Студентки напряму "Право" продекламували вірші цих авторів, рядки з яких  якнайкраще показують важкі переживання митців через розлуку із рідною землею.

Презентуючи 4 сучасну хвилю еміграції – заробітчанську,  викладач звернула увагу  усіх присутніх, що вимушена еміграція українців - це страшна проблема, яка дуже часто навіть руйнує життя української сім'ї. У контексті розкриття цієї думки  Гординська А. А. показала уривки з фільму українських кінорежисерів та відеокліпи, які підтвердили думку про біль розлуки  з рідною домівкою. Побачене не залишило байдужим нікого з присутніх.

Також свої вірші про еміграцію презентувала  сучасна поетеса-закарпатка та голова циклової комісії гуманітарних дисциплін коледжу, викладач української мови та літератури Андрусь Мар'яна Володимирівна і власними думками з приводу вимушеної еміграції українців за кордон та поетичними рядками  поділилася  викладач-філолог Якубишин Марія  Віталіївна.

Звісно, організатор та натхненниця заходу Гординська А.А. не оминула тему трагічного сьогодення українців, звернула увагу, що і нині проблема еміграції через війну на нашій священній землі є актуальною, адже багато наших земляків покинули свої домівки, рятуючи власні життя та життя своїх близьких, навела дані статистики світових організацій та думки соціологів з приводу можливого повернення їх на Батьківщину. На підтвердження цих слів продемонструвала ряд мотивуючих відеороликів та пісенних кліпів сучасних виконавців, анімаційний фільм"Кожна травинка свій корінь має".

Насамкінець філологиня разом зі студентами обговорили  питання еміграції. Також з напутнім словом звернулася до присутніх в.о. заступника директора з виховної роботи Зомбор Герда Ернестівна.

Аліна Аурелівна художньо обрамила навчально-виховний захід і на завершення  прочитала напам'ять слова Ліни Костенко, побажала усім добра та миру  на рідній українській земл та за кордоном.

Заняття пройшло на високому рівні, було змістовним, інформативним, інноваційним та щемливим, адже українська література - це джерело  духовності та сили народу.