У 2023 році українці святкуватимуть Покрову і День захисників та захисниць за новим календарем, а саме, 1 жовтня, а не 14, як це було раніше. Це передбачено також ухваленим законопроектом № 9431.

Свято Дня захисника України затвердив 14 жовтня 20014 року своїм указом тодішній президент України Петро Порошенко. Наступного, 2015 року, цей день став державним святом і офіційним вихідним. Пізніше президент Володимир Зеленський новим законом перейменував свято на «День захисників та захисниць України». При цьому дата святкування вибрана не випадково. Саме 14 жовтня українці відзначали День українського козацтва, пов’язаний з церковним святом – Днем Покрови Пресвятої Богородиці. Водночас, у 2023 році дату свята змінили, оскільки Православна церква України (ПЦУ) та Українська греко-католицька церква (УГКЦ) перейшли на новий календар. Так, у травні цього року ПЦУ ухвалила перехід на новоюліанський календар, який почав діяти з 1 вересня поточного року. Тепер усі церковні свята, окрім Великодня та прив’язаних до нього дат, змістилися на 13 днів.

Те, що свято Покрови Пресвятої Богородиці і День захисників та захисниць України відзначають в один день, це не випадковість, а сплетіння української історії та традицій, пов’язаних із духовним становленням нашого народу. Покрова Пресвятої Богородиці – це свято християн та воїнів-захисників. Воно вважається одним із найбільш шанованих у християнстві та має за собою досить цікаву історію. За легендою, у цей день вороги мали напасти на Константинополь, але у місто прийшла пресвята Богородиця та вкрила усіх містян покровом свого вбрання, захистивши їх від нападників. Навколо міста здійнялась така буря, що вороги не змогли навіть наблизитись до нього. Саме тому у цей день традиційно моляться про захист своєї оселі, своєї родини та рідної землі.

Студенти, викладачі та інші працівники Природничо-гуманітарного фахового коледжу також не осторонь духовних і патріотичних традицій свят Покрови і Дня захисників та захисниць України. Саме в цей день спільнота нашого коледжу з гордістю та великою шаною згадує нашу героїню-захисницю, студентку І курсу за спеціальністю «Право», старшого бойового медика, молодшого сержанта Любов Коноваленко, якій з нагоди Дня Незалежності України президент Володимир Зеленський вручив «Хрест бойових заслуг». Своєю діяльністю Любов врятувала життя багатьом захисникам України. Саме 1 жовтня всім «коледжанам» в єдиному пориві та в унісон хочеться звернутись до Пресвятої Богородиці словами поета Юрія Клена: «Над нами, Матінко, в наземній тверді простри свої долоні милосердні!»

З повагою автор допису О. І. Белені – бібліотекар Природничо-гуманітарного фахового коледжу