У 2017-2018 н.р. вищі навчальні заклади І-ІІ р.а. вперше складали ДПА з української мови у формі ЗНО. Налякані загальними результатами по Україні і вкрай низьким рівнем в нашій області, студенти та їх батьки були дуже схвильовані такою новиною. Тим паче, що й відповідні документи з Міністерства освіти України надійшли до нас тільки у жовтні 2017 р. Але наш педагогічний колектив не розгубився і чітко вибудував тактику підготовки до цього випробування, що дало цілком заслужені позитивні результати.

Спочатку були проведені батьківські збори для ІІ курсів, на яких стурбовані родичі отримали роз’яснення щодо вимог та умов складання ДПА у формі ЗНО, важливості цього етапу для подальшої долі їх дітей.

На базі коледжу впродовж п’яти місяців працювали підготовчі курси, на яких викладачі української мови чітко скеровували наших студентів на опанування програми, виконання завдань у форматі ЗНО. Але й наші навчальні та робочі програми вже давно скеровані на те, щоб після завершення курсу української мови кожен студент мав достатній рівень мовної і мовленнєвої компетенції для складання цього випробування.

У коледжі проводилися контрольні роботи, моніторинг якості знань із предмета під безпосереднім керівництвом директора Росохи Володимира Войтеховича, який доклав максимум зусиль для організації підготовчого процесу до складання ЗНО, призначив найдосвідченіших фахівців для проведення курсів тощо.

Нами був проведений пробний іспит з української мови по завершенні підготовчих курсів, який виявився вкрай об’єктивним. Прогнозована картина результатів ЗНО вималювалася заздалегідь, навіть удалося дещо виправити ситуацію із передбачуваними негативними оцінками шляхом додаткових консультацій для студентів групи ризику. До неї потрапили ті, хто систематично не відвідував заняття з української мови, ігнорував підготовчі курси – словом, безвідповідально і байдужо поставився до складання іспиту.

Результати державної підсумкової атестації з української мови у формі ЗНО виявилися цілком позитивним. 24 травня 2018р. у ЗНО брали участь 192 студенти ІІ-их курсів. 76 студентів отримали добрі та відмінні оцінки, 95 – «задовільно». 10.8% учасників, на жаль, не впоралися із завданням, але цей показник значно нижчий, ніж по Україні в цілому (більше 14%).

Дуже приємно зазначити, що, скеровані на складання тільки української мови, студенти виконували завдання і з української літератури та отримали сертифікати ЗНО з цілком позитивними результатами, у т.ч. і за 180-190 балів.

А ті, хто не склав ДПА з укр. мови на позитивну оцінку, відповідно до листа МОН України № 1/9-418 від 02.07.2018 р. не будуть відраховані із числа студентів, а. продовжуючи навчання на ІІІ курсі, мають змогу, належно підготувавшись, перескласти його у травні 2019 року.

Цього ж навчального року на студентів-другокурсників чекає ЗНО ще й з історії України або математики – це теж у якості ДПА із цих предметів, оскільки вони отримують атестат про повну загальну середню освіту по закінченні ІІ курсу. Однак лякатися не варто:

по-перше, ми вже маємо позитивний досвід у підготовці до ЗНО;

по-друге, сертифікат ЗНО для продовження навчання в коледжі не потрібен – а тільки гідна (4 і більше) оцінка;

по-третє, сумлінне ставлення студента до навчання і високий професіоналізм наших викладачів – це гарантована запорука успіху!

Отож щоби через 2 роки, коли вам  не вдасться у школі в 11 класі отримати 3 сертифікати ЗНО з позитивними оцінками і вступати до якогось закладу на основі свідоцтва за 9 клас, приходьте до нас тепер. Ставайте студентами коледжу сьогодні! Приймальна комісія чекає на вас до 14 липня включно!

Air Jordan