14-16 грудня 2018р. наших студентів гостинно вітав Херсон, адже саме там проводився фінал конкурсу «Кращий студент України». Переможці регіональних етапів, номінанти конкурсу «Кращий студент України» та «Кращий громадський діяч України» Ковалів Анастасія та Мигалега Лідія разом із групою підтримки боролися за почесне звання та гідно представили Закарпаття.

Ми були вкрай здивовані, що зігнорований відбір кращого студента Закарпаття за номінаціями на всеукраїнському рівні відбувається, і все ж перед самим від’їздом організатори запросили й наших номінантів – «Кращий програміст» і «Кращий науковець» узяти участь у фіналі, але організаційно це вирішити не встигли.

Та на підтримку наших учасниць поїхала талановита команда, яка й узяла участь у програмі : Яна Пєскова, Юлія Фельбаба, Ігор Ребрик. Відповідальним за нашу команду був викладач Пайш Денис Євгенович, який щиро вболівав за учасників, допомагав їм, дбав про їхнє харчування, побут і дозвілля.

Регіональні етапи, процедура домінування та відбору, підготовка до фіналу – через усі ці складнощі пройшли наші студентки. У рамках фінального етапу була організована зустріч у Херсонській державній морській академії з ректором Василем Чернявським, а також керівництвом регіону, а саме – заступником голови Херсонської облдержадміністрації Андрієм Балоньом, директором обласного департаменту освіти, науки, молоді Євгеном Криницьким, а в будинку міськради тепло прийняв фіналістів Херсонський міський голова Володимир Миколаєнко.

А головна подія сезону відбулася в Херсонському обласному палаці молоді і студентів, де наших учасників відзначили почесними дипломами. Незважаючи на цікаву подорож, нові емоції та знання, наших студентів обурив низький рівень володіння державною мовою серед місцевих мешканців, організаторів та представників місцевого самоврядування. І звісно ж, за словами наших фіналістів, зовсім не вразила інфраструктура міста, його «привітний» стан та будні, знищені парки та будинки.

Сподіваємося, що вже скоро ставлення до Західної України зміниться – і ми приїжджатимемо до Херсона не як «чужі європейці», а як свої українці.

Лідія Мигалега, голова студради

Gifts for Runners