"Як гарантувати дотримання прав людини під час пологів?"

Закарпаття теж доєдналося до Всеукраїнської кампанії «Разом – за безпечні пологи!», започаткованої ГО “Докудейз”. Щороку сотні тисяч українок та українців готуються стати матерями та батьками. Але іноді отримання медичних послуг, пов’язаних з вагітністю та пологами, може супроводжуватися порушенням прав людини.

Про факти порушення прав людини під час пологів із конкретними прикладами, а також про міжнародний та національний рівень захисту прав пацієнток, інституції та гарантії у сфері захисту прав, а також механізм притягнення до відповідальності обговорювали 27 листопада на панельній дискусії в Ужгороді, експертом на якій була докторка юридичних наук професорка Марія Менджул.

Панельна дискусія викликала інтерес в учасників, які ділилися особистим досвідом. Так, студент з Природничо-гуманітарного фахового коледжу Павло розповів про ситуацію у м. Хуст, де лікаря-гінеколога за смерть чотирьох жінок було визнано винним, але через визнання його недієздатним, він уникнув кримінальної відповідальності.

Панні Анна розповіла, як під час її пологів до пологового залу ввійшли працівники технічні зробити інвентаризацію, не зважаючи на пологи, вони сказали «не звертайте на нас увагу» і робили облік майна.

До дискусії також долучилися докторка юридичних наук, завідувачка кафедри цивільного права та процесу Сібілла Булеца зауважила, що жінка залишається без нагляду під час пологів через відсутність необхідної кількості персоналу. Крім того, вона рекомендувала проводити жорстку щорічну атестацію лікарів, а не формально, як це відбувається наразі.

Крім того, учасники зауважили, що мало уваги держава приділяє психічному здоров’ю жінок.

Викладач Природничо-гуманітарного фахового коледжу  Олександра Гошовська розповіла про проблеми, які сама пережила та зауважила, що притягнути лікаря до відповідальності практично дуже важко через ряд причин, прогалини в законодавстві, корпоративну етику медиків, необізнаність своїх прав самих жінок.  Також вона відмітила, щоб захистити права жінок під час пологів та отриманні інших медичних послуг потрібно на рівні закону встановити обов’язкову передачу копії медичних документів, як це має місце за кордоном.

Тетяна Ігнатьо, яка представляє громадську організацію зауважила, що тема дуже актуальна, важлива для всіх жінок дітородного віку, а також подякувала за можливість дізнатися про права, які допоможуть зробити наші пологи гідними та радісними.

Дарина, студентка коледжу, теж подякувала за те, що було надане молодому поколінню наставлення на майбутнє, і  поради, «я думаю, що кожен з нас взяв для себе щось корисне».