Споконвічно мова має здатність об’єднувати народ у єдине ціле, саме вона відображає, фіксує нашу славну історію і творить майбутнє. Кожен українець повинен усвідомлювати велич цього скарбу, шанувати, плекати і відстоювати закодовану народну мудрість і багатовікові знання. Адже, як писала свого часу Леся Українка: «Нація повинна боронити свою мову більше, ніж свою територію».

27 жовтня студенти, викладачі та адміністрація Природничо-гуманітарного фахового коледжу долучилися до святкування Дня української писемності та мови, яке традиційно відзначається в Україні щороку, але вперше – саме у цей день. Відповідно до Указу, який підписав Президент України Володимир Зеленський, дата святкування була перенесена з 9 листопада, враховуючи загальні зміни у церковному календарі. За православним віруванням у цей день вшановуємо пам'ять Нестора Літописця, завдяки якому, на думку дослідників, починається писемна українська мова.

Святкові заходи, приурочені цій події, розпочалися з першого заняття: студенти груп БО, ФК та БС Мельник Аліна, Міклош Вікторія, Джанда Анастасія, Дем'ян Тетяна, Олексик Крістіна, Шпатник Олександр і Бабяк Дмитро підготували захопливу інфодовідку щодо історії свята та самої писемності в Україні, натхненно читали поетичні рядки та щиро запрошували приєднатися до написання Радіодиктанту національної єдності, який традиційно відбувається в  День української писемності та мови.

У Природничо-гуманітарному фаховому коледжі вже доброю традицією стало писати диктант усім дружним колективом.  Як показує досвід, охочих доєднатися до цієї події щороку стає все більше як серед викладачів, так і серед студентів. Тому простора навчальна аудиторія заповнилася поціновувачами української мови задовго до початку прямої трансляції, і всі охочі могли звернутися із напутніми словами до присутніх. Директор коледжу Росоха В.В.  побажав усім успіху і нагадав, що головне завдання диктанту — об'єднати українців у всьому світі. Володимир Войтехович своїм особистим прикладом регулярно популяризує українську мову серед студентів та викладачів нашого навчального закладу, адже щороку незмінно є учасником цього наймасштабнішого  флешмобу. Викладачі української мови та літератури Андрусь М.В. та Гординська А.А. привітали присутніх із цим визначним днем та розповіли, чому так важливо берегти своє рідне слово. А далі на усіх чекала кропітка робота. Учасники акції уважно спостерігали за перебігом прямої трансляції спецпроєкту, вслухалися у кожне слово диктанту, який звучав голосом актора театру та кіно Олексія Гнатковського, переймалися текстом, майстерно написаним поетесою та перекладачкою Катериною Калитко. У цей момент кожен присутній відчував себе частиною великого й непереможного народу, переплутаного нитками любові. Ми, українці, зможемо подолати усі труднощі, пройти усі  випробування, адже «зв’язані у вузол, аби бути ще міцнішими».

Щойно завершилася трансляція, студенти й викладачі почали жваву розмову: ділилися враженнями, аналізували складні моменти у диктанті, написання слів та аргументували доцільність вживання тих чи інших розділовий знаків у реченнях. А ще довше обговорювали і обмірковували продиктований текст із символічною назвою «Дороги України».

Щира вдячність усім учасникам ХХІІІ Радіодиктанту національної єдності, а особливо – викладачу Щербанові І.І., який подбав про технічну можливість прямої трансляції заходу. А також невимовна шана усім захисникам і захисницям, які на передовій тримають фронт і невпинно наближають нашу Перемогу. Завдяки цим відважним українцям ми мали можливість писати диктант.

Також із нагоди відзначення Дня української писемності та мови у Науковій бібліотеці коледжу була створена виставка, на якій представлено найкращі примірники сучасних словників української мови та підручників із вивчення української мови. Найбільший інтерес студенти коледжу виявили до словників українських морфем, паронімів та синонімів української мови. Тож очікуємо на нових читачів. А вони, звісно ж, будуть. Адже українці щоразу переконливо доводять, як сильно плекають та цінують нашу мову.

Цим заходи, приурочені Дню української писемності та мови не закінчуються. Попереду – заплановані тематичні заняття і письмові студентські  конкурси. Тому усім бажаємо успіху і наснаги! І пам’ятайте, що вислів «Слава Україні!» на повен голос звучить тільки українською!