"Українську рідну мову

В дар мені дали батьки.

Берегти її, плекати

Буду всюди й повсякчас,—

Бо ж єдина — так, як мати,—

Мова в кожного із нас!"

 Л. Забашта

Українці, 21 лютого вітають з Днем рідної мови — української мови, маючи на меті віддати їй шану, зберегти єдність та міцність українського народу, які починаються саме з мови. З цієї нагоди викладачі української мови та літератури підготували надзвичайно цікавий відкритий мовний захід для студентів 1-го курсу спеціальностей "Бухгалтерський облік і оподаткування", "Фінанси і банківська справа", "Туризм".

Міжнародний день рідної мови - це особлива дата у календарику кожного з нас, яка відіграє надзвичайно важливу роль у питанні самоідентифікації особистості. Саме тому, з метою поглиблення знань про цю подію, святковий день у навчальному закладі розпочався з інфодовідки про День рідної мови від студентів Біляк Катерини та Титичка Івана, що стало приємним моментом пізнання для багатьох здобувачів освіти. Коледжани дізналися, що мовну ідентичність нашої солов'їної намагалися ліквідувати більше, ніж будь-яку іншу мову. Адже як стверджує Ліна Костенко: «Нації вмирають не від інфаркту. Спочатку їм відбирають мову».

Сам захід розпочався із натхненного вітального слова голови циклової комісії Андрусь Мар'яни Володимирівни, яка наголосила на важливості любити і цінувати рідну мову та побажала молоді успіхів у мовному змаганні, адже мова — одне з найцінніших надбань, які створили й залишили нам наші попередники. Мова є душею нації, її генетичним кодом, у її глибинах народилося багато з того, чим може пишатися наш народ.

Зі щирими словами про важливість свята до коледжан звернулася викладач української мови та літератури Гординська Аліна Аурелівна, яка також продекламувала віршові рядки сучасного автора М. Лотоцького. Після чого кожне дитяче серце запам'ятало просту, але таку істинну думку: "Річ не про те, що мова солов'їна, Бо мова – глибше, ніж пташиний спів. В її скарбниці – доля України, Космічна нерозгаданість віків."

Далі до студентства звернулася викладач української мови та літератури Шаркань Інна Федорівна. Філологиня актуалізувала, що у мові відображена історія народу, його ментальність і світогляд. Українська мова є фундаментом української нації, важливим чинником національного розвитку й елементом культурної свідомості, тому День рідної мови важливий. Та цей день став для нас ще важливішим після лютого 2022 року, коли і через нашу рідну мову ворог ступив на священну українську землю і почав нищити нашу націю. Адже мова - це кордон, межа, оберіг. Тому ми повинні шанувати і плекати рідну мову.

А викладач української мови та літератури Якубишин Марія Віталіївна привітала молодь і наголосила, що мова - це та рушійна сила, яка може воскресити навіть у найважчі моменти нашого життя. Саме своє, рідне слово дає нам можливості бути собою, адже воно окриляє і надихає. Наша мова - це молитва. А молитва українців - це істинна любов. Також мовниця звернулася до студентів із власною поезією "Моя муза молиться за мир" та побажала, щоб рідна мова стала тим джерелом зцілення для українців.

Після того Інна Федорівна розпочала "Великий мовний батл" на платформі Кахут у формі квізу. Це стало новинкою мовного змагання, яка надзвичайно сподобалася дітям та дала можливість попрацювати командно. Наступним етапом стало випробування у вимові, а саме: студенти змагалися у квізі "Наголос", що провела Марія Віталіївна. На завершення до усіх звернулася Качур Світлана Петрівна т.в.о. заступник директора з виховної роботи, яка привітала усіх з Днем рідної мови та відзначила, що захід був цікавий і пізнавальний та вкотре продемонстрував майстерність філологів та студентів коледжу по-новому відкривати та відчувати рідне українське слово.