Виконання рішення суду є невід’ємною частиною права на справедливий суд. Судові рішення є обов’язковими до виконання на всій території України. Держава забезпечує виконання судового рішення у визначеному законом порядку.

Саме ці та інші питання 12.04.2024 р. обговорювалися в межах вивчення нормативної дисципліни «Цивільне процесуальне право», приватним виконавцем, головою Ради приватних виконавців виконавчого округу Закарпатської області Дмитром Ярошевським зі студентами правниками під час лекції на тему: «Примусове виконання судових рішень у цивільних справах».

Доповідач розкрив дискусійні питання стосовно природи виконавчого провадження та його місця у системі права, поняття виконавчого провадження та його ознаки, проаналізував статус учасників виконавчого провадження, деталізував стадії виконавчого провадження та порядок звернення судових рішень до виконання.

Детально обговорювалися питання відкриття виконавчого провадження; представництво інтересів сторін у виконавчому провадженні; заходи примусового виконання, зокрема звернення стягнення на доходи боржника, на кошти на рахунках боржника відкритих в банківських та інших фінансових установах, опис та арешт майна боржника і подальшу реалізацію такого майна, а також розподіл коштів, отриманих від реалізації майна; можливість притягнення боржника до адміністративної та кримінальної відповідальності за невиконання законних вимог державного виконавця та ухилення від виконання рішення, підстави закінчення виконавчого провадження та інше.

В ході зустрічі присутні мали нагоду задавати актуальні питання щодо виконавчого провадження приватному виконавцю, які їх цікавили.

Заняття у такому форматі формує мотивацію навчально-пізнавальної діяльності студентів, сприяє розвитку критичного мислення, комунікативних здібностей, систематизації знань.