У  Природничо-гуманітарному коледжі ДВНЗ «УжНУ» відбулася ІУ обласна олімпіада з краєзнавства «Закарпаття – край древності й краси».

Учасниками олімпіади стали учні 8-9–х класів шкіл області. Організаторами заходу виступили викладачі історії коледжу Собов Жанетта Вікторівна, Ходанич Мар’яна Михайлівна.  Модератором події була Собов Жанетта Вікторівна, яка привітала учасників змагання, побажала успіхів, наголосила, що кожен присутній уже переможець. Також зазначила,  що наш край надзвичайний, він має чимало рекордів, і ми  повинні пишатися тим, що народилися саме тут.

З вітальним словом виступив директор коледжу Росоха Володимир Войтехович, котрий відзначив ґрунтовну підготовку заходу викладачами, додав, що коледж – це місце, де кожен може поглиблювати свої знання, розвиватися всебічно, а також висловив щиру радість вкотре вітати молодь у стінах закладу,  відкривати обласну олімпіаду з краєзнавства.

Членами журі та почесними гостями олімпіади були керівник Обласного осередку спілки сприяння розвитку сільського зеленого туризму в Україні «Закарпатський обласний центр розвитку сільського туризму» Пранничук Богдан Дмитрович, викладач, доцент кафедри Новітньої історії України факультету історії та міжнародних відносин ДВНЗ «УжНУ» Радченко Наталія Миколаївна, юрист, викладач правових дисциплін, у недалекому минулому теж студент Природничо-гуманітарного коледжу  Пішта Вадим Іванович, що також привітали учасників олімпіади.

З вітальним словом виступила і викладач української мови та літератури, голова циклової комісії та науковий керівник Андрусь Мар’яна Володимирівна. Вона наголосила, що Закарпаття – незвичайний край, казкова земля, яка надихає своєю багатоманітною історією, розкрила семантику назви «Срібна Земля», розповівши цікаву легенду. До учасників олімпіади звернулася і другокурсниця спеціальності «Право» Голич Кароліна, переможниця  V Всеукраїнського (ХV Всекримського) фестивалю-конкурсу учнівської та студентської творчості  імені Марії Фішер-Слиж «Змагаймось за нове життя!», що досліджувала  зв'язок Лесі Українки і Закарпаття.

Після урочистого відкриття учні приступили до першого етапу – написання  конкурсних робіт. Після невеликої перерви розпочався другий етап – презентація власних науково-дослідних проектів з краєзнавства. Більшість учасників олімпіади приємно вразили членів журі своїми науковими розвідками, адже були презентовані проекти на різну тематику. Так, молодь звернулася як до визначних постатей Закарпаття, їхнього впливу на духовний та освітній розвиток краю, історії замків Закарпаття, впливу колоністів на прогрес місцевої промисловості, так і до важливих питань сучасності, зокрема, сучасних екологічних проблем, можливості їх вирішення,  етнокультурних заходів, що популяризують автентичність Срібної Землі тощо.

Виконавши всі завдання, учасники олімпіади мали змогу ознайомитися з Природничо-гуманітарним коледжем, оскільки представники студентського самоврядування підготували для юних краєзнавців цікаву екскурсію навчальним закладом. Після цього відбулося урочисте нагородження переможців дипломами, грамотами та  призами.

Підсумовуючи, можемо зазначити, що IV обласна олімпіада з краєзнавства «Закарпаття – край древності й краси» пройшла на високому рівні,  усі учасники олімпіади показали хороші знання з історії Закарпаття.

Ανδρικά Nike