В Україні 9 листопада традиційно відзначають День української писемності та мови. Цьогоріч свято має особливе значення, адже в умовах війни росія не лише знищує міста, вбиває людей, але й зазіхає на наші цінності та символи — те, що ідентифікує нас як українців. Одним із ключових символів завжди була, є і буде українська мова.

У цей день на Українському радіо щороку проводиться Радіодиктант національної єдності, написання якого стало доброю традицією у Природничо-гуманітарному фаховому коледжі ДВНЗ «УжНУ». Долучилися до написання диктанту усі, хто любить і шанує українське слово: студенти, викладачі, адміністрація навчального закладу. В просторій аудиторії зібралися люди різного віку, різних спеціальностей, тому в присутніх було атмосферне відчуття належності до чогось масштабного та важливого. Авторкою цьогорічного тексту «Твій дім» є письменниця та режисерка Ірина Цілик. Натхненно читала диктант акторка театру та кіно Ада Роговцева, яка розчулила усіх учасників, адже текст був дуже емоційним і чутливим для кожного українця.

Підготовка до написання диктанту для коледжан  була теж особливою. Директор коледжу Росоха В.В. побажав усім присутнім успіху і нагадав, що основна мета Радіодиктанту –  показати нашу єдність із усіма поціновувачами українського слова. Із напутніми словами до присутніх звернулися викладачі української мови та літератури Гординська А.А., яка проникливими солов'їними рядками з вірша сучасної поетеси торкнулася струн душі кожного, та Андрусь М.В., котра привітала усіх із цим визначним Днем. Адже мова – це зброя в боротьбі з внутрішніми та зовнішніми ворогами нашої нації. Викладач математики Данько-Товтин Л.Я. поділилася із присутніми власними роздумами з приводу того, що мова – це не просто спосіб спілкування, а щось більш значуще.

Також з нагоди відзначення Дня української писемності та мови у  Природничо-гуманітарному фаховому коледжі ДВНЗ «УжНУ» відбулося ряд заходів, організованих викладачами-філологами.

Цей важливий день розпочався з цікавої інфодовідки, а саме: студенти першого курсу Титичко Іван (група БС-11) та Матоляк Катерина (група КН-11) у супроводі викладача Гординської А.А. на першій парі урочисто привітали першокурсників усіх спеціальностей та адміністрацію коледжу, озвучили інформацію про особливий статус 9 листопада та декламували поезії напам'ять.

Також студенти коледжу дивували своїми креативними стіннівками, приуроченими цій події. Результати конкурсу на кращу роботу будуть оголошені протягом тижня.

Викладачами-філологами на заняттях впродовж дня проводилися бесіди про становлення української писемності та популяризації рідної мови, піднесення її престижу.

Усі охочі першокурсники мали можливість взяти участь у мовознавчому квесті «Нас єднає мова», завдання до якого розробила Гординська А.А. За результатами змагання студенти могли покращити свою оцінку із української мови, отримавши додаткові бали. Цікаві та пізнавальні завдання квесту були розміщені в холі на першому поверсі і оновлювалися щоперерви. Виконані завдання студенти передали своїм викладачам української мови на перевірку та з нетерпінням чекають на оголошені результати.

Щира вдячність усім учасникам акції та викладачу Щербану І.І., без участі якого технічно провести цей захід було б важко.

У підсумку, День української писемності та мови в коледжі пройшов піднесено та жваво. Така акція демонструє цінність рідної мови, особливо в умовах сьогодення. Усі учасники заходів своїм прикладом стали мотивацією для інших вчити, поважати українську мову і не боятися помилок.