6 лютого 2023 року Природничо-гуманітарний фаховий коледж долучився до відзначення 20 Дня безпечного Інтернету під гаслом «Разом для найкращого Інтернету».

Ця міжнародна календарна подія виникла за сприянням організації Insafe у 2004 року. ЇЇ метою є поширення знань про безпечне, відповідальне і позитивне використання цифрових технологій для дітей та молоді.

Щорічно у заході беруть участь мільйони користувачів, тисячі організацій у більш ніж 150 країнах світу. Люди у цей день об’єднуються, щоб надихнутися на позитивні зміни онлайн, підвищити освіченість з питань безпеки в інтернет-просторі та взяти участь у заходах, що проходять у всьому світі. День безпечного Інтернету націлений на створення безпечного та найкращого Інтернету, де кожен з нас буде використовувати технології відповідально та критично, виявляючи повагу до інших користувачів мережі.

У рамках Дня безпечного інтернету в коледжі був проведений web-квест «Інформаційна гігієна» для студентів 2 курсу спеціальності «Інженерія програмного забезпечення», розроблений викладачкою Лукавською Альвіною Володимирівною. Учасники web-квесту мали змогу перевірити свої базові знання цифрової гігієни, а також вміння фільтрувати інформацію та розпізнавати брехню.

Найбільш кмітливим та інформаційно-грамотним виявився студент групи КН-21 — Зирнзак Фердинанд, який першим завершив проходження web-квесту. Також хороші результати показали Жулканич Юрій (КН-21) та Куцак Олександр (КН-23).

Усі учасники заходу мали змогу подивитися корисні відеоролики, в яких розповідається про те як не потрапити на гачок маніпуляторів в інтернеті, у соцмережах та онлайн-ЗМІ, навчитися приймати самостійні рішення та почуватись безпечно серед інформаційного шуму. Фейків та маніпуляцій тисячі, вивчати їх – це окрема професія, а ось каналів їх створення та поширення десятки. Для того, щоб суттєво зменшити ризики підхопити інформаційний вірус, не обов'язково тільки перевіряти факти, достатньо просто розуміти, як вони розповсюджуються.

 

 

 

Але на цьому відзначення Дня безпечного інтернету в коледжі не закінчилося.

Викладачкою інформатики Мокрянин Яною Іванівною проведено цікаву та змістовну бесіду зі студентами груп КН-11, КН-12, КН-13 спеціальності «Інженерія програмного забезпечення» про повагу до прав людини онлайн. Здобувачі освіти ознайомились із базовими поняттями безпечної поведінки в мережі, долучились до перегляду навчальних відео, обговорили проблемні ситуації, спільно аналізували розуміння загроз та можливостей Інтернету. Особливу увагу було приділено механізмам захисту прав людини в Інтернеті та поняттю «кібербулінг».

На завершення кожен студент мав змогу пройти змістовне тестування, яке складалось із двох розділів «Атаки та загрози» та «Протидія загрозам». Під кінець учасники отримали можливість виконати творче завдання — написати есе на тему «Кіберармія та боротьба на цифровому полі бою: що можу зробити я?» або створити комікс «День безпечного Інтернету».

Студенти 3 курсу спеціальності «Інженерія програмного забезпечення» теж взяли участь у заходах до Дня безпечного інтернету. Для них викладачами циклової комісії була організована онлайн-зустріч із випускником, який зараз працює у сфері кіберпезпеки. Пастор Норберт Емерихович провів ґрунтовну бесіду на тему «Кібербезпека: носії інформації, мобільні телефони, електронна пошта, комп’ютерні віруси, соціальні мережі», а також дав відповіді на практичні питання студентів.

Також викладачі інформатики були учасниками онлайн-марафону. Даний захід відбувався в межах співпраці Google Україна та Міністерства освіти і науки України.