Всеукраїнський  день бібліотек, 30 вересня, проголошений в Україні згідно з Указом Президента України від 14 травня 1998 року (№ 471/98). Свято встановлено з нагоди врахування великого внеску бібліотек України у розвиток вітчизняної освіти, науки і культури, а також необхідності подальшого підвищення їх ролі у житті суспільства та підтримки ініціативи бібліотечної громадськості.

Фонд бібліотеки Природничо-гуманітарного фахового коледжу ДВНЗ «УжНУ», за сприяння адміністрації навчального закладу, складає понад 23 тисячі примірників, що є хорошим показником того, як ставляться до книги викладачі та студенти. І недарма з першого вересня поточного року читачі нашого навчального закладу вибрали у бібліотеці понад півтори тисячі примірників. Адже, викладацька та студентська спільнота коледжу дуже добре усвідомлюють, що людина з хорошою книгою в руках приречена на успіх.

Бібліотека – це той храм, де завжди народжується і зберігається духовність. Пам’ятаймо, що у давнину бібліотеку називали «дім життя», «притулок мудрості», «аптека для душі». Кожен з нас може знайти у бібліотеці спокій духу, розраду в смутку, моральне оновлення і щастя, якщо тільки вміє володіти тим дорогоцінним ключем, який відмикає таємничі двері цієї скарбниці.

Свою «коледжанську» бібліотеку ми продовжуємо множити, – але не для того, щоб мати багато книг, а щоб просвіщати свій розум, облагороджувати серце та живити свою душу творами великих геніїв художньої та наукової літератури. Адже, бібліотеки не повинні бути лише сховищами для книг… Також вони не мають служити і для забави, для легкого читання, – вони повинні бути центрами дослідження, які є обов’язковими для будь-якої цивілізованої людини. У своєму ставленні до бібліотек ми, українці, керуємось словами Еразма Роттердамського: «Моя Батьківщина там, де моя бібліотека». Тож з нагоди Всеукраїнського дня бібліотек колектив Природничо-гуманітарного фахового коледжу щиро вітає працівників Наукової бібліотеки УжНУ на чолі з Марією Миколаївною Медведь та бібліотекаря коледжу Оксану Іванівну Белені. Зичимо вам з нагоди професійного свята всіх благ. Продовжуйте бути хранителями паперової пам’яті людства на радість нам та прийдешнім поколінням. Щиро дякуємо вам за невтомну і дуже необхідну для українського суспільства працю. Ми, ваші читачі, пишаємось співпрацею з вами.

 

30 вересня також відзначають Міжнародний день перекладача. Свято проголошено  Міжнародною федерацією перекладачів.  Міжнародна федерація перекладачів проводила святкування  саме у цей день від часу свого заснування у 1953 році. У 1991 році було запропоновано відзначати День перекладача як міжнародний.

…Не існує професії перекладача без викладача (учителя) іноземної мови. Викладачі іноземних мов Природничо-гуманітарного фахового коледжу та їх студенти є найактивнішими читачами нашої бібліотеки. Недама ці два свята є співзвучними та відзначаються в один день. Студентська та викладацька спільнота коледжу щиро вітає викладачів іноземних мов з нагоди Дня перекладача. Дорогі наші корифеї педагогічної та мовної діяльності, шановні Панько Еріка Петрівна, Феделещак Наталія Богданівна, Дорогих Ліна Матвіївна, Тимчик Марина Павлівна, Січак Вікторія Володимирівна, Белоусова-Зомбор Герда Ернестівна!!! Прийміть наші найкращі та найщиріші побажання з нагоди професійного свята. Хай ваші знання, життєва мудрість і тепло ваших сердець служать молоді України та вашим родинам. Нехай кожен день вашого життя буде кращим за попередній. Хай вас оточують тільки хороші люди, а студенти радують своїми успіхами. З повагою ваші «коледжани».

 

Автор допису: О. І. Белені