Із 13 по 22 березня у читальній залі бібліотеки на честь  дня  народження Августина Волошина представлена книжкова виставка                 « Августин Волошин - мислитель і борець за національну ідею».

Августин Волошин є першим президентом Карпатської України. Видатний український педагог, просвітель, громадсько - політичний і культурний діяч, 1938 року прем’єр міністр автономного уряду Карпатської України, в 1939 році став президентом цієї держави, Герой України посмертно.

Активною політичною діяльністю в українських громадсько – політичних організаціях Закарпаття почав займатися з 1919 року. 17 грудня 1919 року увійшов до складу Директорії Підкарпатської Русі. Був провідним діячем Учительської Громади Підкарпатської Русі.

Августин Волошин стає одним із найвпливовіших та найпопулярніших діячів Закарпаття першої половини XX століття. Уряд А.Волошина активно здійснював заходи, спрямовані на розбудову Української держави.

Значну увагу уряд приділяв питанням культури і мистецтва. Великою заслугою А.Волошина як публіциста є оборона ним рідної мови та національної символіки українського народу. Комуністичнй режим не зміг пробачити А.Волошину його любов до українського народу, української національної ідеї, патріотизму та політичну діяльність, спрямовану на здобуття державної незалежності України.

На сьогоднішній день усі звинувачення, які були висунуті на той час А.Волошину у червні – липні 1945 року, видаються нам не зрозумілими .Вже 19 липня 1945, року після чергового мордування, А.Волошин помер від паралічу серця.

Так перестало битися серце великого, видатного і гідного сина України, професора А.Волошина, Президента Карпатської України, Героя України.

Усю історію життя читачі можуть дізнатися із літератури, яка представлена на виставці.

15 березня наш край відзначав День Карпатської України. Серед численних помпезних і камерних заходів, що відбулися у різних закладах та установах краю, є і наш посильний вклад – відвідання меморіалу на Красному Полі, виховні години, книжкова виставка “Карпатська Україна – на світанку свободи”.

Мабуть, не випадково ці дві події збіглися у часі , оскільки не було б Карпатської України без Волошина, а Волошин не став би тією постаттю в нашій історії без Карпатської України.

На виставці представленні наукові історичні розвідки, монографії, статті із періодичних видань: Зимомря М., “Августин Волошин”, Стречо П., “Карпато - Українська Держава”. Найбільшу увагу привертають такі джерела Болдижар М., “Закарпаття між двома світовими війнами”, Дорошенко Д.,“Угорська Україна”.

Тож запрошуємо Вас на зустріч зі славними нашими синами та героїчним минулим.img5kanye west nike air yeezy glow dark skin