Викладачами юридичних дисциплін Васильчук Ларисою Богданівною та Черевко Іриною Іванівною була обговорена надзвичайно нагальна проблема, зі студентами другого курсу спеціальності «Право».

Минулий рік став переломним у питаннях прав людини. У  січні 2018 року набув чинності Закон України “Про запобігання та протидію домашньому насильству”. Він деталізує види насильства на фізичне, сексуальне, психологічне та економічне. Тож  Лариса Богданівна роз'яснила, що це означає, та – головне – яка тепер існує відповідальність за вчинення такого насильства.

Ухвалення законів - дійсно рішучий крок для зменшення випадків домашнього насильства. Але викорінити проблему повністю навряд чи вдасться. Справа в тому, що більшість жертв навіть не заявляють про такі злочини, а продовжують терпіти знущання. Також поширені випадки, коли після написання заяви трохи пізніше просто пишуть відмову від своїх слів і продовжують жити з кривдниками.

"Потрібно, щоб у суспільстві руйнувалися стереотипи, які є навколо цього поняття. Дуже важливо, щоб самі потерпілі не боялися звертатися за допомогою", – говорять викладачі.

Також студенти у рамках  Кіноклубу медіапросвіти з прав людини Docudays UA переглянули фільм "Лізо,ходи додому" режисера  Оксани Бурая.

Сюжет фільму побудований на реальній історії однієї неблагополучної родини. У цій сім’ї з постійними випивками, порожніми розмовами, розвагами не має місця для глибокої поваги до дитини, батьківської турботи, душевного, уважного спілкування з донькою. Саме тому Ліза часто втікає з дому, щоб серед природи відновити втрачену душевну рівновагу.

Фільм вражає контрастом  чудових краєвидів  та непривабливих картини приміщення, де мешкає Ліза. Коли бачиш житло, у якому мешкає дитина, розумієш, чому вона тікає з дому.  І в самій назві фільму постає питання «А чи є  дім  у цієї дівчинки?".

Після перегляду фільму аудиторією було порушено чимало проблемних питань. Чи можна що -  небудь зробити з батьками Лізи, щоб сім'я стала нормальною і дівчинка більше не тікала з дому? Чи багато таких сімей в нашій державі і зокрема в нашому місті? Хто повинен опікуватися такими дітьми? Що буде з цією дівчинкою, коли вона виросте, якою буде її сім'я? Питання, які не мають однозначних відповідей, але повинні порушуватися, щоб суспільство  від них не відсторонювалося.

А для майбутніх юристів це щей питання фохового рівня, оскільки саме їм треба бути готовим захищати права скривджених та призначати належне покарання кривдникам.

Але до цього ще треба дорости, а найперше – душею…

NIKE AIR JORDAN 1 MID GS EDGE GLOW CRIMSON PINK NEON 4Y-7Y BASKETBALL CV4611 100