18 травня – День пам’яті жертв геноциду кримськотатарського народу.
У Природничо-гуманітарному фаховому коледжі викладач історії Ходанич М.М. провела лекцію на тему: «Позбавлені Батьківщини. Депортація кримських татар».
Мар’яна Михайлівна розповіла, що 18 травня 1944 року, під час Другої світової війни, радянська влада розпочала депортацію кримських татар. Понад 20 років Радянський Союз повністю заперечував злочинний характер своїх дій. У 1967 році Верховна Рада СРСР визнала необґрунтованість тотального звинувачення кримських татар, але, на відміну від інших «покараних народів»,  останні не отримали права повернутися до Криму. Лише 1989 року радянським парламентом депортація була визнана незаконною та злочинною.
Анексія Криму російською федерацією в лютому 2014 році підняла на поверхню проблему боротьби кримських татар за свою землю. Уже 20 березня того ж року Верховна Рада України ухвалила Постанову, якою визнавала кримських татар корінним народом України й гарантувала їм право на самовизначення в складі України.
  В Україні триває повномасштабна війна, яку розв'язала росія 24 лютого 2022 року,  але важливо пам’ятати, що насправді агресія рф розпочалась із окупації Криму ще 9 років тому; і корінне населення півострова змушено було покинути свої домівки.
Про злочини росії проти кримськотатарського народу варто пам’ятати всьому світу, адже історія, як бачимо,  повторюється. Депортація українців з наших територій у сучасній війні тому підтвердження.
  Студенти групи ФК-БО-11 уважно слухали повідомлення М.М. Ходанич, аналізували історичні факти і давали їм оцінку з точки зору сьогодення.