Цьогоріч у грудні минуло 300 років з дня народження Григорія Сковороди – видатного українського філософа, педагога, просвітителя, поета, музиканта і, як модно називають його сучасники, хіпстера, дауншифтера, біохакера та прихильника slow life. Ця подія  увійшла до переліку ювілейних дат ЮНЕСКО 2022 року.

Студенти першого курсу групи ЗВ,БС-11 разом зі своєю кураторкою Гординською А.А. долучилися до вшанування пам’яті цього ВЕЛИКОГО УКРАЇНЦЯ, творчість якого залишається актуальною і сьогодні, бо мудрість, яку він проповідував, не має часових обмежень.

На виховному занятті викладачка наголосила на важливості вивчення діяльності Григорія Савича. Це необхідність не лише тому, що творчість Сковороди є обов’язковою для вивчення до зовнішнього незалежного оцінювання  з української літератури, і навіть не тому, що увесь світ у ці дні згадує про легендарну постать, а саме тому, щоб навчитися цінувати своє і пишатися одним із найшанованіших філософів Східної Європи. Важливо хоча б привідкрити завісу на діяльність і спосіб життя цього непересічного українця, спробувати зрозуміти філософію мислення цього гуманіста, який наказував пізнавати себе через Бога, а не через призму гуманітарних чи точних наук. Адже Сковорода промовляє до нас із далекого XVIII століття: «Не шукай щастя де інде, воно тут, в самому собі».

Першокурсникам було запропоновано переглянути короткі відеоролики про життєвий шлях мандрівного філософа, про його заповітні 5 життєвих правил, а також відеорепортаж про бомбардування музею Григорія Сковороди російськими окупантами навесні цього року у с.Сковородинівка, що на Харківщині, де завершив свій земний шлях видатний філософ. Аліна Аурелівна наголосила, що цей рік для нас, українців, є драматичним. Ми бачимо, що із початком повномасштабної війни ми намагаємося відстояти не лише свою свободу, незалежність, але й захистити культурну спадщину, на яку так зазіхає ворог.

Для закріплення знань та підбиття підсумків почутого й побаченого викладач запропонувала студентам взяти участь у Всеукраїнському конкурсі «Світ мандрів Григорія Сковороди», організований освітнім проєктом «На Урок». Першокурсники на одному диханні виконали різнотипні цікаві завдання і отримали яскраві нагороди. Переможцями конкурсу стали Біляк Катерина, Титичко Іван (диплом І ступеня), Мудріян Анастасія (диплом ІІ ступеня), Френіс Артур (диплом ІІІ ступеня), а решта студентів отримали іменні сертифікати. Гординська А.А. здобула іменну подяку від освітнього проєкту та неймовірні емоції від роботи із улюбленими студентами. Викладач закликає всіх долучитися до вивчення світу Сковороди аби на повну силу пишатися тим, що саме Україна є домівкою одного з найвідоміших філософів.