3 лютого 2021 року студенти Природничо-гуманітарного фахового коледжу ДВНЗ

« УжНУ»  відвідали  біологічний факультет згідно з навчальною програмою  та з метою проведення екскурсії генетичними лабораторіями.  Оскільки в студентів коледжу саме зараз розпочалось вивчення великої комплексної теми «Генетика».

Під час екскурсії вчені-генетики показали власне лабораторний комплекс де студенти ознайомились з роботою сучасного лабораторного оснащення  ( центрифуг, шейкерів дозаторів), розказали ь про сучасні наукові дослідження, якими займається біологічний факультет. Особливо цікавою була розповідь про дослідження геному українців. Це результат великої міжнародної команди дослідників. Результати  дослідження виявились направду вражаючими:

- популяція українців має своє унікальне місце на генетичній карті (PCA plot), яке лише частково співпадає з іншими сусідніми народами;

- в українців наявні близько 13 мільйонів унікальних мутацій, пів мільйона (3,7%) з яких відсутні в будь-яких базах даних і описані вперше;

- є багато медично-значимих мутацій, які достовірно частіше зустрічаються в українців порівняно з європейцями, зокрема ті, які впливають на розвиток дефіциту вітаміну Д, аутизму, раку грудей у носіїв мутацій BRCA2.

Це дослідження стане першим кроком до розвитку персоніфікованої медицини та подальших генетичних досліджень в Україні.

Екскурсія значно розширила розуміння студентами  алузі генетики та фізіології та стала ще одним захоплюючим моментом навчання у Природничо-гуманітарному фаховому коледжі ДВНЗ « УжНУ»