Сьогодні Україна відзначає День пам'яті жертв голодоморів, національний пам'ятний день, який в країні відзначається щорічно в четверту суботу листопада.

В цей день український народ віддає шану пам`яті безневинним жертвам жахливого геноциду, вчиненого проти нього ворогами в минулому сторіччі. Люди в цей день відвідують поминальне богослужіння і покладають символічні горщики з зерном та свічками до пам'ятників жертвам голодоморів в Україні.

В цей день о 16.00 оголошується загальнонаціональна хвилина мовчання, після чого по всій Україні відбувається акція "Запали свічку". В рамках акції несуть свічки до пам'ятників жертвам, запалюють та встановлюють свічки вдома, виставивши їх на підвіконня, проводять інші меморіальні акції.

Ми разом згадуємо трагічне заради єднання, задля того, щоб об'єднати людей і тим посилити наше бажання уникнути повторів такої трагедії на майбутнє. А це стане можливим лише тоді, коли весь український народ об'єднається навколо спільної мети незалежності, розвитку та процвітання. Лише народ, згуртований в єднанні, є непереможним народом.