«Ми пам’ятаємо! Ми сильні» - написав з приводу сумної 85 – ї роковини Голодомору голова Українського інституту  національної пам’яті В. В’ятрович.

Саме з цих слів і розпочався урок - молитва в групах ТО – 11 та КН – 12, який провели викладачі історії Собов Ж.В. і Ходанич М.М.

Пам'ять про ті страшні роки – це наш реванш за мільйони вбитих. Саме вона робить нас сильнішою. Ми пам’ятаємо тих українців, які ділилися останнім шматком хліба, як ослаблені голодом показували світові силу людяності.

Ми пам’ятаємо і молимося за тих українців, які берегли пам'ять про пережите , хоча платили за це волею чи  навіть життям. І ми згадуємо тих українців, які сьогодні дивляться в очі ворогові і захищають рідну землю і свою велику українську родину!

Ще 1 вересня в Києві стартувала міжнародна акція « Запали свічку пам’яті», яка протягом 85 днів пройде у 85 куточках світу. Мета – об’єднання українців по різних куточках землі  задля пам’яті про один із найбільших злочинів ХХ ст.

Викладачі та студенти коледжу теж приєдналися до цієї акції і щодня будуть озвучувати на радіо кількість жертв у різних областях України, згадувати цифри втрат і серед дітей.

Викладач Собов Ж.В. наголосила, що необхідно звернутися до світового співтовариства щодо засудження цього злочину тоталітарного режиму, щоб запобігти повторенню його в майбутньому, а також обговорювати шляхи збереження історичної та родинної пам’яті нащадками жертв голодомору.

«Життя людське — найсокровенніший дар Божий, і кожне — дорожче над усі цін­ності земні й небесні, і кожне має зберегтися в пам'яті поколінь і нинішніх, і грядущих, бо ми люди. Ніколи не пізно... Покаятися і стати на шлях істини і любові, бо голоси мучеників із тридцять тре­тього, що померли насильницькою жахливою смертю, волають до на­ших сердець і розуму, щоб сказати пекуче слово правди». Такими словами продовжила тему голодомору викладач Ходанич М.М.

Тому ми сьогодні згадуємо цю трагічну сторінку історії українсь­кого народу та даємо обіцянку пе­редати знане прийдешнім, щоб світла пам'ять спокутувала неспра­ведливе замовчування минулого.

 

 Сьогодні поширена думка, що говорити про голод – це озиратися назад, це блукати десь серед могил. А що ми там знайдемо? Ми повинні дивитися у завтрашній день, а не озиратися назад. То чи треба сьогодні говорити про голод?

Озиратися в минуле треба кожному. Людина не живе в одному часі, а у трьох часових вимірах: у минулому, сьогоденні та майбутньому. Дорога у майбутнє пролягає через минуле. Треба осмислити власне минуле, зрозуміти його, бо історія повторюється. І коли люди не зроблять сьогодні висновків, то вони будуть ходити по колу. Отож озиратися треба, щоб поплакати, бо це каяття. А головне – щоб зрозуміти…

  Нехай у наших душах залишиться цей маленький вогник свічечки, як спомин про тих, кого сьогодні немає серед нас, які померли страшною смертю: дай, Боже, щоб це ніколи більше не повторилось…

Air Jordan