Ось і минув рік, як я покинула стіни рідного коледжу і стала студенткою Ужгородського національного університету. Але жодного дня не прожила без згадки про мою альма-матер… Як живеться коледжеві сьогодні? Що чекає на нього у майбутньому, - запитую директора, відмінника освіти України Росоху Володмира Войтеховича.

Кореспондент – Шановний Володимире Войтеховичу, 2016-2017 навчальний рік приніс Вам чимало клопотів: невизначеність долі закладів І-ІІ рівня акредитації у Законі України «Про вищу освіту», очікування, хвилювання про долю вступної кампанії – 2017… Чи все вже в минулому?

Директор – Звісно, хвилювань уникнути не вдалося. Та, попри складний шлях до визнання вищих навчальних закладів І-ІІ р.а. на законодавчому рівні, ми досягли свого: 17 травня 2017 року Президент України підписав зміни до цього закону – і до 2019 року включно ми працюємо, як і раніше, готуючи молодших спеціалістів за ліцензованими сімома спеціальностями.

Кореспондент – Прочитала на сайті, що Ви успішно пройшли першу акредитацію спеціальності «Будівництво та експлуатація будівель і споруд».

Директор – Так, ми отримали добру звістку із Міністерства освіти і науки України, що Державна акредитаційна комісія підтвердила наше право на підготовку фахівців із цієї спеціальності. А за нею, повірте, велике майбутнє!

Кореспондент – Однак найважливіше для Вас нині – це вступна кампанія. Що нового «день наступний нам готує?»

Директор-Хочу перепросити абітурієнтів та їх батьків за хвилювання, пов’язані  із затримкою оприлюднення Правил прийому до коледжу. Але це були об’єктивні (вищеназвані) причини, і сьогодні немає підстав для всіляких побоювань.

Більше того, цьогорічна вступна кампанія пропонує випускникам 9-их класів значно ширші можливості: вперше абітурієнт, окрім обов’язкового іспиту з української мови, може обрати профільний предмет для вступного випробування: на спеціальності «Право» і «Туризм» - історію або географію; «Інженерія програмного забезпечення» і «Будівництво та цивільна інженерія» - математику чи фізику; «Облік і оподаткування», «Фінанси, банківська справа та страхування» чи «Геодезія та землеустрій» - математику або географію.

Кореспондент – Отож, маючи змогу подати документи на 3 спеціальності одночасно, абітурієнт обирає улюблений предмет – і шанси стати студентом зростають!

Директор – Безумовно! Навіть усвідомлення того, що ти сам обираєш, додає впевненості. Окрім того, у нас працюють підготовчі курси, на яких цьогоріч навчаються більше 160 випускників із різних куточків Закарпаття та сусідніх областей. Програми курсів повністю відповідають вимогам вступних випробувань, і викладають у цій «літній школі» найдосвідченіші наші педагоги. А ті слухачі курсів, що обрали спеціальності «Будівництво та цивільна інженерія» та «Геодезія та землеустрій», отримують додаткові 2 бали до загального рейтингу за результатами фінального тестування з двох предметів.

Кореспондент – А що чекає на абітурієнтів під час вступу?

Директор – Відповідальна робота – проявити свої знання і вміння! Цього року дещо змінена процедура зарахування студентів: відповідно до Правил прийому, опублікованих Міністерством освіти і науки України, воно відбуватиметься за загальним рейтингом (сумою балів за вступні випробування та середнього балу документів про освіту). Отож шанси вступити до коледжу значно зростають, оскільки мінімізується загроза «провалу» на іспиті.

Кореспондент – Чи залишається державне замовлення на 2017-2018 навчальний рік? Немало «злих язиків» створюють антирекламу вступній кампанії з цього приводу.

Директор – Державне замовлення, як і ліцензійний обсяг, залишається практично такий же, як і в минулому році. Тож є шанси не тільки навчатися безкоштовно, але й отримувати стипендію (правда, процедура її призначення зазнала змін!). А детальніше про все можна дізнатися на нашому сайті.

Кореспондент – Володимире Войтеховичу, а як відбуватиметься вступ до коледжу надалі?

Директор – Спочатку треба поповнити нашу студентську сім’ю – до речі, уже вдвадцяте! – цього року. Приймальна комісія та консультанти уже працюють із 1 до 14 липня, наступного року випускники 9-х класів складатимуть ЗНО, і їх вступ відбуватиметься на основі сертифікатів, як тепер для 11-класників. Одразу хочу повідомити, що вони теж можуть вступати до коледжу за результатами ЗНО із двох предметів одразу на 2-й курс денної чи заочної форм навчання.

Кореспондент – Нещодавно Ви відсвяткували вручення дипломів цьогорічним випускникам. Яка їх подальша доля?

Директор – Так, 182 наші студенти отримали дипломи молодших спеціалістів, 17 із них – з відзнакою. Усі вони продовжать навчання на відповідних факультетах УжНУ за скороченим курсом як на стаціонарі, так і поєднуючи роботу за фахом із заочним навчанням. Ми впевнені, що здобуті в коледжі знання допоможуть їм отримати диплом бакалавра, а згодом і магістра.

Кореспондент – Дякую за розмову, шановний Володимире Войтеховичу! Сподіваюся, що мої запитання і Ваші відповіді стануть у нагоді тим, хто ще не знає, як із користю для себе провести літо! Тож документи в руки - і мерщій у приймальну комісію! Із висоти БАМу чудово видно Ужгород і півсвіту – може, побачите себе у майбутньому? Уже студентом! Хай щастить!

 

img_4153Ярина Пащук,

студентка І курсу філологічного факультету ДВНЗ «УжНУ».

Air Jordan Retro 1 baby blue white ,Nike Air Jordan 1 baby blue white, Price: $61.00 - Air Jordan Shoes