«О слово рідне!

Пращура молитво,

Громи Перуна, Велеса поля,

Софія Київська – творіння Ярослава –

Слов'яномовна, праведна земля!

О слово рідне!

Подарунок мами,

І пісня ніжна,  і розрада нам.

Я всім на світі з вами поділюся,

Та слова рідного нікому не віддам!»

 

12 листопада 2019 року о 12.00 у стінах Природничо-гуманітарного коледжу ДВНЗ «УжНУ» відбулася інтелектуальна гра-конкурс знавців української мови «Мово українська, мово солов'їна!» для студентів з нагоди святкування Дня української писемності та мови. Організувала цей цікавий, пізнавальний захід викладач української мови та літератури Оксана Лук'янівна Іваниш.

У конкурсі взяли участь студенти другого курсу усіх спеціальностей, об’єднавшись у чотири команди: правники створили команду під назвою «Діаспора», програмісти номінували себе «Ініціативними фантазерами», згуртувалися студенти спеціальностей « Геодезія та землеустрій» та «Будівництво та цивільна інженерія» і назвали команду «Головні – не другорядні». Команда студентів-туристів та фінансистів мала назву «Мовний обід».

Інтелектуальне змагання розпочалося з вітального слова директора Природничо-гуманітарного коледжу Володимира Войтеховича Росохи. Оцінювали ерудованість та спритність коледжан почесне журі в складі викладчів-україністів: Андрусь Мар'яни Володимирівни, Шаркань Інни Федорівни, Калинич Наталії Федорівни, Соломко Наталії Іванівни, Якубишин Марії Віталіївни.

Вікторина проходила в декілька етапів, зокрема, розпочали гру з представлення команд, далі розпочався батл ерудитів у таких турах:

1 тур –  «Народ скаже, як зав'яже».

2 тур – «Мовне асорті».

3 тур – «Фразеологічні викрутаси».

4 тур (музичний) – «Зачарована пісня».

5 тур – «Упізнай письменника».

6 тур – мовна лікарня «Антисуржик»

7 тур – синтаксичне лото «Одним словом»

Окрім того, капітани команд змагалися у конкурсі «Словникар».

Також відбувся додатковий конкурс «Загадки- жарти».

За підрахунками перемогу здобула команда «Діаспора», другу сходинку посіла команда «Мовний обід», на третій позиції команда «Ініціативні фантазери», четверте місце зайняли «Головні не другорядні». Літературно-мовне змагання пройшло на найвищому рівні. Студенти показали свої знання та велику любов до української слова та культури. Українська мова – це безмежний океан, глибини якого кожен пізнає протягом усього життя.

Захід, присвячений українській писемності та мові, ще раз показав, що викладачі та студенти коледжу справжні патріоти своєї держави, котрі люблять, цінують і поважають рідну українську мову. Адже наша мова – це великий дар, і ми, як свідомі громадяни нашої країни, повинні не тільки зберегти набуте, а й примножувати її багатства для майбутнього.

Nike Air Force 1 Shadow Beige White Orange CU3012-164 – Buy Best Price Adidas&Nike Sport Sneakers