26 березня 2019 року у Природничо-гуманітарному коледжі ДВНЗ «Ужгородський національний університет» відбулася зустріч із письменниками Закарпаття Петром Ходаничем та Лідією Повх-Ходанич, якою розпочався цикл зустрічей із майстрами художнього слова Закарпаття у рамках навчально-виховного літературного проекту «Голос Срібної Землі», який дасть можливість оживити літературні портрети письменників. Адже  кожен  студент матиме змогу безпосередньо познайомитися  із митцями краю, почути їхнє живе слово, дізнатися про особливості творчого процесу тощо. На зустрічі були присутніми студенти коледжу різних груп, які із великим зацікавленням слухали творчі історії письменників. Модерувала захід Галина Ярославівна Пащук, яка познайомила усіх присутніх із авторами та розповіла деякі цікаві факти біографії Петра Михайловича та Лідії Петрівни.

Першими ми мали змогу почути прекрасні поезії Лідії Повх-Ходанич, кандидата педагогічних наук, доцента, завідувача кафедри педагогіки та психології  Закарпатського інституту післядипломної педагогічної освіти, які торкнулися струн душі кожного. Після цього поетеса розповіла про те, як прийшла до мистецтва слова, як відбувається її творчий процес, розкрила тематичний спектр  свого доробку. Поетичні рядки Лідії Петрівни наповнені глибоким почуттям любові до рідної землі, неповторними образами, не залишили байдужим нікого з присутніх. Також ми дізналися, що мисткиня слова  є автором поетичних творів для дітей. Почувши щире, легке, справжнє слово, студенти пожвавилися, пригадали власні дитячі історії, що були співзвучні з рядками прочитаних поетесою віршів.

Після цього ми познайомилися з Петром Михайловичем Ходаничем – кандидатом педагогічних наук, доцентом Закарпатського інституту післядипломної педагогічної освіти, відмінником освіти України. Насамперед він розповів про себе, про навчання в Художній академії мистецтв та Літературному інституті ім.. Максима Горького, цікаві факти із життя. Ми дізналися, що автор починав із поезії, а наразі працює в прозових жанрах, пише новели, оповідання, романи, а також драми. У творчому доробку автора є і твори для молодого покоління, зокрема «Таємниця капища Перуна» – програмовий твір для 6-го класу, в основі якого лежать закарпатські легенди та повір’я,  й автобіографічна збірка «Руки для майстра», також драматичні твори. Письменник зачитав декілька уривків із творів. Студенти із великим задоволенням слухали майстра слова, ставили питання тощо.

Також Лідія Петрівна розповіла молоді про закарпатських письменників, що тепер живуть і працюють тут, на нашій рідній землі, зокрема про лауреатів Шевченківської премії, премії ім.. П. Тичини, Зореслава, ім.. Ф. Потушняка та ін. Усі присутні дізналися чимало фактів із мистецько-літературного життя творчих особистостей Закарпаття, поглибити свої знання із курсу літератури рідного краю.

Під час зустрічі в аудиторії панувала дружня тепла атмосфера. Студенти цікавилися особливостями творчого процесу гостей-письменників,  ставили питання. Загалом зустріч пройшла дуже гарно, усі залишися задоволеними.

Як підсумок, можемо зазначити, що поетичне слово, сповнене глибокого змісту,  і справді, як писала Ліна Костенко, «…безсмертний дотик до душі», що надихає, окриляє, дає змогу подорожувати у часі і просторі, допомагає виокремити головне і важливе від другорядного, знайти себе, осмислити моральні  цінності і, звісно ж , збагатитися духовно. adidas superstar damen glitzer silber