27 січня   увесь світ , як і Україна ,  вшановує  жертв Голокосту: близько   6 мільйонів євреїв стали жертвами цієї трагедії. В Україні під час «Великої катастрофи» (Шоа) були розстріляні понад півтора мільйона євреїв, але й до сьогодні дослідники не мають точних даних щодо кількості розстріляних нацистами євреїв та ромів.

Символами Голокосту в Україні для мільйонів людей і в середині країни, і поза її межами став Бабин Яр у Києві, де може з’явитись однойменний центр вшанування жертв Шоа.

«На слуху» у людей також Янівський концентраційний табір у Львові або ж Дробицький Яр у Харкові – але географія розстрілів євреїв та людей інших національностей у роки Голокосту на теренах України значно ширша, каже доцент Київського національного університету імені Т.Г. Шевченка Андрій Руккас. Відтак, за його словами, в Україні відсутня повна картина реальної кількості знищених під час Голокосту людей.

Фактично в кожному районному центрі, у кожному великому селищі є свій маленький «Бабин Яр». Ми маємо загальне знання про Голокост, але якщо ми спускаємось із всеукраїнського на регіональний та локальний рівень, дуже часто такого знання немає. Бабин Яр відомий завдяки тому, що розстріли там відбувались на околиці великого європейського мегаполісу».

Точних даних і досліджень щодо жертв Голокосту у невеликих населених пунктах немає, справа пошуку ресурсів для визначення і пошанування місць поховань – це здебільшого справа місцевих ентузіастів та міських громад, визнає Руккас. А географія «Великої катастрофи» в Україні дуже широка, стверджує історик і наводить приклад: у селі Богданівка на Миколаївщині у період Голокосту були розстріляні понад 50 тисячі євреїв, але ця інформація відома здебільшого місцевим мешканцям та науковцям.

Пам'ять про Голокост необхідна нам, щоб наші діти ніколи не були жертвами або байдужими спостерігачами проявів ворожнечі. Тепер, коли Голокост відходить у минуле, нинішнє покоління має продовжити естафету пам'яті і відстоювати гідність людини. Темою цього дня є вічна пам'ять і зобов'язання докласти зусиль до недопущення геноцидів і злочинів проти людяності.

Книжкова виставка-пам'ять «В єдності – сила народу» присвячена Міжнародному дню пам'яті жертв Голокосту , на якій представлені такі книги: І.Левітас ,“Праведники  Бабиного Яру”, Губарев, “Історія України” , Литвин В., “Історія України: Навчально-методичний посібник для семінарських занять”, Червінський  В. , “Історія України: Джерельний літопис”, Гіжевський В., “Популярна юридична енциклопедія” та інші.

Запрошуємо всіх на перегляд виставки.

nike air janoski shop in japan philippines