Нерідко чуємо дорікання, що полюбляємо минувшину, ідеалізуємо давнину.

Але чи можна подивитися крізь майбутні віки, не охопивши гострим зором минулі тисячоліття, що міцно закарбувалися у генетичній пам’яті? Напевно – ні.

15 березня 1939р.  у центрі Європи утворилася і заявила про себе на увесь світ зовсім юна держава - Карпатська Україна. Постала, мов Фенікс з попелу, щоб устами свого першого президента Августина Волошина мовити: «Від національної загибелі врятувала нас наша глибока віра у наше національне воскресіння».

Невелика за площею і населенням держава спричинила такий шквал політичних пристрастей в Європі, мовби йшлося про останній перехід всього світу. Особливо непримиренно виступила Угорщина, з діяльністю якої пов’язані події краю в ці перші дні далекого 1939 року.

15 – 16 березня 1939 р – потоплені в крові молоді захисники держави – Карпатські січовики… на Красному полі.

Саме там побували студенти ПГК разом із студентами УжНУ.

У п’ятницю, 15 березня, з нагоди відзначення 80-ї річниці Карпатської України, студенти Природничо-гуманітарного коледжу ДВНЗ «УжНУ» взяли участь у заходах з нагоди вшанування пам’яті засновників Карпатської України та бійців Карпатської Січі, які полягли на Красному полі під Хустом у бою з угорськими окупантами.

У церемонії вшанування пам’яті взяв участь Президент України Петро Порошенко. Також до меморіального комплексу «Красне поле» з’їхались представники органів влади, державних установ, політичних та громадських організацій, військовослужбовці, духовенство та громадськість.

Дійство розпочалося Державним Гімном України. Присутні вшанували пам’ять полеглих  героїв хвилиною мовчання.

80 років тому Карпатська Україна захищала свою незалежність і національну гідність у нерівній кровопролитній війні проти гортиської Угорщини, а сьогодні тисячі українців на Сході боронять самостійність від російського агресора.

 Слава Україні!

 Героям слава! adidas superstar damen glitzer silber